Kannanotot

Aidosti asiallasi

Tiedotusvälineiden vapautta ja moniarvoisuutta turvataan

15.3.2024 Aidosti asiallasiAjankohtaistaInhimillinen Eurooppa Kannanotot

Euroopan parlamentti hyväksyi keskiviikkona eurooppalaisen medianvapaussäädöksen, jolla halutaan turvata tiedotusvälineiden vapaus, moniarvoisuus ja toimituksellinen riippumattomuus. On sanomattakin selvää, että ainoastaan vapaa ja moniarvoinen media turvaa luotettavan tiedon, joka on oikeusvaltion perusta. Surullisena olen seurannut viime aikoina yhä lisääntynyttä ajojahtia mediaa kohtaan meillä ja muualla.

Jäsenmaat halutaan muun muassa velvoittaa suojelemaan mediaa oikeudettomilta vaikutusyrityksiltä ja kieltämään puuttumisen toimituksellisiin ratkaisuihin. Demokratiassa mediaa kutsutaan neljänneksi vallankäyttäjäksi ja toisaalta vallan vahtikoiraksi, ja juuri siksi onkin erityisen tärkeää suojella tiedotusvälineitä muiden vallankäyttäjien, niin lainsäädäntö-, toimeenpano- kuin tuomiovaltaa käyttävien henkilöiden vaikuttamisyrityksiltä.

Median riippumattomuutta tulee pystyä arvioimaan helposti, ja tämän vuoksi tiedotusvälineiden pitää jatkossa ilmoittaa avoimemmin omistusrakenteensa ja valtioilta saamansa mainos- ja muut tulot.

Erittäin suurten somealustojen tulee ilmoittaa tiedotusvälineille, mikäli ne ovat aikeissa poistaa tiedotusvälineiden tekemiä postauksia. Näin halutaan turvata myös riippumattoman ja luotettavan tiedon saatavuus somealustoilla ja estää näitä toimimasta mielivaltaisesti.

Olen iloinen, että EU:ssa puututaan vaaralliseen trendiin, jolla pyritään ohjailemaan median narratiivia ja näin vaikuttamaan kansalaisten näkemyksiin omien, huonojenkin tarkoitusperien mukaan. Luotettava tieto mahdollistaa sivistyneen kansalaiskeskustelun ja faktoihin perustuvan päätöksenteon.

Kuva: Matt C / Unsplash

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista