Kannanotot

Aidosti asiallasi

Luotettava tieto on oikeusvaltion perusta

15.2.2024 Aidosti asiallasiAjankohtaistaInhimillinen Eurooppa Kannanotot

”Suomalaiset vähenevät – Silti väestö kasvaa vauhdilla”
”Oikeusjärjestön johtaja: Sotilasliitto Natoa pidettävä vastuussa sotarikoksista Belgorodissa”

Tunnistaisitko, että nämä otsikot ovat peräisin valeuutissivustolta? Huomaisivatkohan perheenjäsenesi tai ystäväsi saman? Nopeasti vilkaistuna teksti näyttää tavalliselta uutisotsikolta.

Medianvapaus ja median monimuotoisuus ovat oleellinen osa vahvaa oikeusvaltiota, jossa asiat toimivat lakien mukaisesti sen sijaan, että vallanpitäjät päättäisivät ne mielivaltaisesti. Dis- ja misinformaatio eli virheellisen tiedon tai tarkoituksellisten valeuutisten levittäminen ei kuitenkaan ole median monimuotoisuutta – se on uhka oikeusvaltiolle ja ihmisoikeuksille.

Valheellinen tieto on yhteiskunnassamme valtava ongelma: se naamioituu nykyään pienellä vaivalla uutisen muotoon. Somessa väärä tieto leviää salamannopeasti, ja sitä on vaikea jälkikäteen oikaista. Disinformaation alullepano on systemaattista toimintaa, jolla yritetään vääristää todellisuutta. Siksi medialukutaito on meistä jokaiselle todella tärkeää.

Väärä tieto palvelee aina jonkun tarkoitusperiä ja valtapyrkimyksiä. Se kärjistää vastakkainasettelua ja mielipideilmastoa ja vahingoittaa yhteiskunnan yhtenäisyyttä. Hyvän maun rajat hämärtyvät, ja vihapuhe lisääntyy. Erityisen sankoin mitoin vihapuhetta kohdistuu naisiin ja tyttöihin. Vihapuhe pyrkii vaientamaan erityisesti ne naiset ja tytöt, jotka ilmaisevat itseään ja omia mielipiteitään tai ovat poliittisesti ja yhteiskunnallisesti aktiivisia, eikä sitä edelleenkään nähdä mahdollisesti rikoksen tunnusmerkit täyttävänä toimintana.

Vapaa ja vallanpitäjiä kritisoiva media on oikeusvaltion perusta. Kansalaisilla täytyy olla oikeus saada luotettavaa tietoa yhteiskunnan tapahtumista ja myös mahdollisista väärinkäytöksistä, jotta he voivat arvioida vallankäyttäjien luotettavuutta. Näin ei valitettavasti ole enää edes kaikkialla Euroopan unionissa. Unkarin toiminta on huolestuttanut unionia jo pitkään, sillä maassa median toimintaedellytykset ovat heikentyneet ja sitä kautta vaalien demokraattisuus vähentynyt. Unkari syrjii todistetusti vähemmistöjä ja sen oikeusvaltioperiaate tutisee kantimissaan.

Euroopan unioni luo näiden huolestuttavien kehityskulkujen vuoksi nyt uusia sääntöjä media-alalle kaikkialla Euroopassa. Uusi medianvapaussäädös kieltää valtion toimijoiden puuttumisen tiedotusvälineiden toimituksellisiin päätöksiin. Lisäksi sen tarkoitus on estää toimittajiin kohdistuva ulkoinen painostus.

Riippumaton media ja vapaat tiedonvälityksen kanavat ovat ihmisoikeuksien toteutumisen ja demokratian toteutumisen edellytys. Meidän on suojeltava niitä kaikin voimin.

Artikkeli on julkaistu alunperin Voimassa.

 

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista