Sirpa

Olen äitini puolelta pohjalainen, isäni puolelta karjalainen – toisin sanoen siis iloinen häjy. Tämä tausta antaa hyvät valmiudet toimia Euroopan parlamentissa, jossa eri kulttuurien ja taustojen ymmärtäminen auttaa viemään tärkeitä asioita eteenpäin.

Olen intohimolla mukana EU-politiikassa – jo vuodesta 2008 – koska haluan tehdä kaikkeni sen eteen, että Eurooppa olisi parempi paikka kansalaisilleen ja vastaisi yhteistyössä tämän päivän isoihin haasteisiin.

Neljännen kauden europarla­mentaarikko Sirpa Pietikäinen

Olen mukana politiikassa, koska haluan yrittää tehdä kaikkeni, jotta Eurooppa olisi parempi paikka kansalaisilleen. En pysty seuraamaan asioita vain sivusta. Vertaan usein politiikkaa tiskaukseen. Vaikka kuinka tiskaisit, tiskiä tulee aina lisää. Mutta jos et koskaan tiskaa, elo keittiössä on sen mukaista. Toisin sanoen, kuten tiskaaminen, myöskään politiikka ei tule koskaan valmiiksi. Ehkä tämä jatkuva muutostila ja kehittäminen kohti parempaa on yksi syistä, miksi haluan jatkaa työtä yhteisten asioiden hyväksi.

EU-parlamentissa on tärkeää ja mahdollista vaikuttaa, sillä yksittäisellä europarlamentaarikolla voi olla paljon valtaa, kun kerää ympärilleen samanmieliset kollegat ja on aktiivinen moneen suuntaan. Kaikille lainsäädäntöpaketeille valitaan aina yksi meppi pääneuvottelijaksi, ja hänen rinnalleen neuvottelijat jokaisesta poliittisesta ryhmästä. Näillä mepeillä on paljon mahdollisuuksia vaikuttaa aina kyseessä olevan lainsäädännön sisältöön.  Jos osaat hommasi, kukaan ei kysy, mistä olet kotoisin.

Myös suurimmat ja tärkeimmät haasteemme ovat tänä päivänä eurooppalaisia – esimerkiksi talous- tai ympäristö- ja kestävyysasioita ei ratko kukaan jäsenmaa yksinään. Vaikka Suomessa laitettaisiin ympäristöpäästöt kuriin, mutta samalla Ruotsi saastuttaisi Itämerta, ongelma olisi yhä myös meidän. Erityisesti ilmastonmuutoksen ja ympäristön kohdalla on muistettava, että ongelmat ja haasteet ovat yhteisiä kaikille EU-maille. Sen vuoksi myös ratkaisuja niihin tulee hakea yhdessä.

Valtioiden välistä yhteistyötä tarvitaan, koska vaikeuksien keskellä sisäänpäin käpertyminen ei vahvista, vaan heikentää. Jokainen yksittäinen jäsenmaa on kansainvälisissä neuvotteluissa suurvaltojen keskellä pieni. Euroopan unioni on kansainvälisillä areenoilla ainoa vahva eurooppalainen neuvottelija. EU:n sisäisen koordinaation hankaluus, yhteisellä äänellä puhumisen vaikeus ja tietty ylimielisyys kansainvälisiä järjestöjä kohtaan ovat olleet esteenä vaikutusvallalle ja uskottavuudelle. Maailmanlaajuiset haasteet vaativat maailmanlaajuisen vastauksen. Kansainliiton surullinen kohtalo sekä sitä seuranneet tapahtumat korostavat YK:n merkitystä. Siksi EU:n painopisteen tulee olla erityisesti siviilikriisinhallinnassa ja multilateraalien päätöksentekoareenoiden – erityisesti YK:n – vahvistamisessa.

Elämää on politiikan ulkopuolellakin, ja siitä pitävät kotona huolen mieheni, äitini, kolme kissaani sekä 2000 neliön puutarha, jossa nautimme kaikki yhdessä vaihtuvista vuodenajoista. Taiteilijaisältäni olen perinyt rakkauden kulttuuriin sen kaikissa muodoissaan, äidiltäni taas yhteyden luontoon.

Europarlamentaarikon työssäni tapaan viikoittain eri tahojen edustajia. Listan tapaamistani tahoista vuodesta 2009 vuoteen 2019 löydät tästä.

Kauden 2019-2024 tapaamiset löydät parlamentin nettisivuilta.


Lisätietoa Sirpasta

Sirpan CV

Vuosikertomukset

Neljännen kauden meppi
Iloinen häjy
Inhimillinen Euroopan rakentaja

Kysy Sirpalta

Sirpa livenä ja linjoilla

11heinäkuu

SuomiAreena: Minkä hinnan maksamme tekoälyn tarjoamista mahdollisuuksista?

Keskustelu Raatihuoneenpuiston lavalla kello 11-11.45. Tekoäly on läsnä taskuissamme ja julkisissa tiloissa, ja sen tarjoamat ratkaisut ja sovellukset helpottavat elämää ja arkea. Tekoäly voi vahvistaa turvallisuudentunnettamme, mutta se voi myös horjuttaa sitä. Kun tekoäly valvoo meitä, digijalanjälkeämme seurataan entistä tarkemmin ja hybridivaikuttaminen on noussut uudelle tasolle, tulee kysyä, onko tekoäly turvallisuutemme tae vai uhka. Tule kuulemaan ja pohtimaan, minkä hinnan maksamme tekoälyn tuomista mahdollisuuksista.

12heinäkuu

SuomiAreena: Kohti hiilineutraalia Suomea - yritysten ratkaisut ilmastohaasteeseen

Keskustelu MTV-lavalla kello 15-15.45. Keskustelun tavoitteena on tuoda esille konkreettisia suomalaisia ilmastoratkaisuja sekä millaisia mahdollisuuksia ja haasteita yrityksillä on ratkaisujensa kautta. Paneelissa esitellään kotimaisten kasvuyritysten ratkaisuja mm. vetytalouden, terästeollisuuden kiertotalouden sekä geotermisen lämmöntuotannon edistämiseksi. Lisäksi paneelissa tulee tutuksi merkittävän ilmastopotentiaalin ratkaisujen rahoittaja, valtion erityistehtäväyhtiö Ilmastorahasto.

12heinäkuu

SuomiAreena: Miten EU vauhdittaa vihreää siirtymää?

Paneelikeskustelu MTV-lavalla kello 17-17.45. EU:n laajan vihreän kehityksen ohjelman toimeenpano jatkuu. Komissio on mm. ennen kesää antanut ehdotuksensa EU:n energiapolitiikan korjaamiseksi (RePowerEU) ja ennen juhannusta ehdottanut laajoja toimia biodiversiteetin suojelusta ja luonnon ennallistamisesta. Paneelikeskustelu peilaa näitä ja muita teemoja osana vihreän siirtymän kokonaisuutta.

13heinäkuu

SuomiAreena: Pitääkö kaikkia hoitaa? Miksi joihinkin sairauksiin liittyy edelleen stigmaa?

Keskustelu Rantalavalla kello 10-10.45. Miksi moniin sairauksiin liittyy edelleen ennakkoluuloja? Onko kaikilla oikeus kuitenkin hyvään hoitoon ja hyvään hoitokokemukseen? Miten ihmisarvo huomioidaan terveydenhoidossa?

13heinäkuu

SuomiAreena: Pyörittääkö raha kestävää tulevaisuutta?

Keskustelu Asiantuntijakeskus BEPOPissa kello 11-11.45. Maailma ei muutu vastuullisemmaksi ilman rahavirtojen kääntämistä muutosta kohti. Yksilöillä, samoin kuin yrityksillä ja yhteiskunnalla, on ratkaiseva rooli muutoksessa. Mitä finanssiala voi tehdä ympäristön ja ihmisoikeuksien eteen? Ja miten sen toimet vaikuttavat yksilön, yritysten ja yhteiskunnan valintoihin?

14heinäkuu

SuomiAreena: Jatkuva oppiminen - Miten saamme kaikki mukaan?

Keskustelu Asiantuntijakeskus BEPOPissa kello 13-13.45. Kaikilla tulisi olla riittävät tiedot, taidot ja osaaminen työllistymistä ja merkityksellistä elämää varten. Koulutus kasautuu ja kaikilla aikuisilla ei ole tarvittavia luku-, numero- ja digitaitoja. Kaikkien-malli innostaa oman osaamisen kehittämiseen ja yhdessä oppimiseen.

14heinäkuu

SuomiAreena: Koko Suomi monimuotoisuusdieetille!

Keskustelu kaupungintalon pihalla kello 15-15.45. Ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuuden kato näkyvät meidän kaikkien arjessa, ja niistä on aivan oikeutettua olla huolissaan. Arjen valinnat eivät kuitenkaan ole helppoja eivätkä mustavalkoisia. Keskustelussa selvitämme, onko olemassa suomalaista monimuotoisuusdieettiä, josta jokainen voisi poimia omaan elämäntilanteeseen ja maapallon kestokyvyn rajoihin sopivat reseptit.

15heinäkuu

SuomiAreena: Mikä uhkaa tasa-arvoa Suomessa?

Tasa-arvon konkarit ja nuoret vaikuttajat pureutuvat tulevaisuuden tasa-arvokysymyksiin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kello 10. Ilmastokriisi muuttaa elämäämme. Samalla äärikonservatiiviset äänet voimistuvat. Miten muutokset vaikuttavat sukupuolten tasa-arvoon? Ovatko jo saavutetut tulokset uhattuna? Millaisia tekoja tarvitsemme tasa-arvon edistämiseksi jatkossa?

15heinäkuu

SuomiAreena: Naiset talouselämän keskiössä – milloin toteutuu?

Keskustelu Raatihuoneenpuiston lavalla kello 13-13.45.

18heinäkuu

Partiolaisten suurleiri Kajo

Sirpa Pietikäinen vierailee partiolaisten suurleirillä Evolla.

24heinäkuu

Mouhu-Voikosken Martat ry 100-vuotisjuhla

Sirpa Pietikäinen pääpuhujana Voikoskella Marttojen 100-vuotisjuhlassa.

24elokuu

Eurooppa-foorumi: Mihin Suomi tarvitsee omaa lääkekehitystä ja lääkevalmistusta, eikö Eurooppa pidä meistä huolen myös kriisin sattuessa?

Keskustelu suomalaisesta lääkekehityksestä ja -valmistuksesta Radisson Blu Marina Palace -hotellissa kello 11.30-12.15.

Tilaa uutiskirje

Liity tältä sivulta uutiskirjeen tilaajaksi.

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tältä sivulta Sirpan tukijoukkoihin.

Liity tukijoukkoihin

Sirpasta sanottua

Perusteellisuus, tinkimättömyys, sydämellisyys – siinä Sirpa kolmella sanalla. Sirpa puhuu asioista vain asiantuntemuksella ja tutkitulla tiedolla, ei mutulla. Sirpa ei osta suosiota, vaan kertoo myös ikävät asiat. Ruusunpunainen maalailu ei kuulu Sirpan väreihin – hän ottaa selvää ja perustelee.

Saa vaatia muilta, jos vaatii itseltään! Sirpa osaa olla suora, jopa särmikäs, mutta sisällä on kissankarvanpehmoinen sydän!

– Pirkko-Liisa Ollila

I worked closely with Sirpa Pietikäinen to create the world’s first classification system of green economic activities – the EU taxonomy regulation – and appreciate her tireless efforts as co-rapporteur to achieve a final agreement. Together, we also managed to get EU rules in place for the financial sector to provide enhanced information disclosures to clients.

I value her commitment to promoting sustainable finance as part of the EU’s fight against climate change and environmental degradation.

– Valdis Dombrovskis, Ihmisten hyväksi toimivasta taloudesta vastaava Euroopan komission johtava varapuheenjohtaja

Sirpan teemat

Vauras Eurooppa

Vain vauras Eurooppa voi rakentaa hyvinvointia ja pitää huolta ympäristöstä. Vain kansalaisistaan ja ympäristöstä huolta pitävä talous voi olla vauras.

Lue lisää

Inhimillinen Eurooppa

Jokaisella on oikeus elää oikeusvaltiossa, jossa toteutuvat demokratia, moni-arvoisuus, kansalaisten perusoikeudet ja hyvän elämän edellytykset.

Lue lisää

Ekologinen Eurooppa

Meillä on jo tarvittava tieto, raha ja osaaminen, jotta pystymme säilyttämään maapallon elinkelpoisena. Suurin haasteemme on korviemme välissä.

Lue lisää