Kannanotot

Aidosti asiallasi

EU tukee vammaisten henkilöiden vapaata liikkuvuutta EU:n vammaiskortilla

26.4.2024 Aidosti asiallasiAjankohtaistaInhimillinen Eurooppa Kannanotot

EU:n vammaiskortti on pitkään tekeillä ollut ja todella tarpeellinen aloite, joka vihdoin on tulossa todeksi. Vammaisille henkilöille turvataan EU:n laajuisesti tasa-arvoiset edut, jotka ovat samanlaiset jokaisessa EU-jäsenmaassa, esimerkiksi oikeus heille varattuun pysäköintiin. Vammaiskorttia testattiin vuosien ajan kahdeksassa jäsenmaassa, minkä jälkeen komissio ehdotti vammaiskortin käyttöönottoa koko EU:ssa.

Parlamentti hyväksyi keskiviikkona lähes yksimielisesti EU:n vammaiskortin ja pysäköintikortin. Vammaiskortilla varmistetaan, että vammaisilla henkilöillä on yhtäläinen mahdollisuus tiettyihin etuuksiin, kuten alennettuihin tai poistettuihin sisäänpääsymaksuihin tai pysäköintiin, olivatpa he missä päin EU:ta tahansa.

Kortinhaltijan lisäksi myös heidän avustajansa ja mahdolliset opaseläimensä saavat useimmat samat edut kuin kortinhaltija. Vammaiskortti myönnetään fyysisessä muodossa ja mahdollisuuksien mukaan myös digitaalisessa, ja se myönnetään ja uusitaan maksutta. Kortin katoamisesta tai vahingoittumisesta ja näitä seuraavasta korvaamisesta voidaan veloittaa joitain kuluja. Pysäköintikortti myönnetään fyysisessä muodossa, mutta jäsenmaat voivat tarjota siitä myös digiversion, jos se on mahdollista.

Uudet säännöt koskevat myös väliaikaisesti toiseen EU-maahan opiskelemaan muuttavia ja pysyvästi ja laillisesti EU:ssa oleskelevia kolmansien maiden kansalaisia. Näihin henkilöihin lukeutuvat myös turvapaikanhakijat ja kansalaisuudettomat henkilöt sekä heidän henkilökohtaiset avustajansa.

Vammaiskortti on jälleen erinomainen askel eteenpäin yhdenvertaisuuden parantamisessa koko EU:ssa, ja konkreettinen ihmisten elämää parantava aloite. Vammaiskortti parantaa jatkossa monen vammaisen henkilön edellytyksiä esimerkiksi matkustaa Euroopassa ja toteuttaa oikeuttaan vapaaseen liikkuvuuteen, joka on yksi EU:n perusoikeuksista.

Seuraavaksi on tärkeää, että jokaisessa jäsenmaassa varmistetaan tietoisuus EU:n vammais- ja pysäköintikorteista, jotta kortinhaltijat voivat käyttää niitä arkielämässään ympäri EU:n. Direktiivi vaatiikin jäsenmaita ja komissiota lisäämään kansalaisten tietoisuutta korteista. Korteille perustetaan muun muassa lisätietoja sisältävä verkkosivusto, joka sisältää tietoa korttien hankkimisesta, käytöstä ja uusimisesta.

Lue lisää: Hyväksytty teksti eurooppalaisesta vammais- ja pysäköintikortista

Kuva: charlesdeluvio / Unsplash

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista