Tiesitkö, että reilusti yli puolet Suomen lainsäädännöstä on peräisin Euroopan unionista? Tai että Euroopan parlamentti on EU-instituutioista ainoa kansalaisten demokraattisesti valitsema? Oletko tietoinen siitä, että leijonanosa esimerkiksi Suomeenkin vaikuttavasta ilmastolainsäädännöstä tai Ukrainan tuesta päätetään EU:ssa?
Kesäkuun europarlamenttivaalit ovat tärkeät vaalit. Euroopassa leviää huoli siitä, että EU:ssa valtaan nousevat yhä enemmän äärioikeistolaiset ja autoritäärisen populistiset voimat. Asiat voivat kuitenkin mennä myös toisin, jos saamme aiempaa enemmän äänioikeutettuja vaaliuurnille EU-vaaleissa.
Puolan viime syksyn vaaleissa tapahtui ihme. Hetken näytti jo siltä, että maan laitaoikeistolainen ja oikeusvaltiota ja naisten oikeuksia rapauttanut istuva hallitus oli matkalla uuteen vaalivoittoon.
Näin ei kuitenkaan käynyt. Etenkin naiset aktivoituivat äänestämään parlamenttivaaleissa ja vaikuttivat voimakkaasti siihen, että vaalit voittikin edistyksellisempi koalitio, joka nyt korjaa edellisen hallituksen vahingollisia uudistuksia ja lainsäädäntöä.
Puolan ihme tarvitaan myös kesän EU-vaaleissa. Ilmastonmuutos tai digitalisaatio eivät odota. Monenkeskinen maailmanjärjestys tarvitsee vahvistamista ja tukea, ei haastamista ja heikentämistä. Suunta on muutettava nyt, ennen kuin laivaa on liian myöhäistä kääntää.
Euroopan unioni on yhteinen ratkaisu haasteisiimme. Sen on näyttänyt kulunut parlamentin vaalikausi. Olemme maailmassa monen ison muutoksen äärellä.
Siksi meidän täytyy EU:ssa syleillä muutosta yhdessä. Maailma muuttuu isojen ilmiöiden, kuten globalisaation, kaupungistumisen ja ikääntymisen paineessa. EU:ssa on 450 miljoonaa ihmistä, ja olemme vain pisara meressä verrattuna Aasian 5 miljardiin tai Afrikan 1,4 miljardiin ihmiseen. Meidän on pakko laittaa viisaat päämme yhteen ja luoda parempi tulevaisuus yhdessä, jos haluamme pärjätä monimutkaistuvassa maailmassa.
Usein, kun näemme edessämme pelkkiä vaikeuksia, unohdamme EU:n arvokkaat saavutukset. Olemme rakentaneet ainutlaatuiset sisämarkkinat, edistämme perusoikeuksia ja tasa-arvoa, tuemme oikeusvaltiokehitystä, viemme EU:ta hiilineutraaliksi maanosaksi, suojelemme luontoa ja olemme luoneet reilut työmarkkinat koko Eurooppaan.
Tätä emme jatkossa voi tehdä, jos Euroopan parlamentti täyttyy yhteistyöhön haluttomista edustajista. Siksi nyt on kriittinen hetki lähteä äänestämään rakentavan ja yhteistyökykyisen parlamentin puolesta. Voimme tehdä yhdessä EU:sta inhimillisemmän, ekologisemman ja kestävästi vauraamman. Tällaisia ehdokkaita löytyy jokaisesta Eurooppa-myönteisestä puolueesta. Valinta on meidän.
Artikkeli on julkaistu alun perin Voimassa 15.4.2024.
Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan