Kannanotot

Aidosti asiallasi

EU:n tulisi kieltää turkistarhat

4.6.2024 Aidosti asiallasiAjankohtaistaEkologinen Eurooppa KannanototVaalit 2024

Suomi on yksi EU:n suurimmista turkisten tuottajista. Kuudessatoista EU:n jäsenmaassa turkistarhaus on jo kielletty, mutta näin ei esimerkiksi Suomessa vielä ole. Olisi kuitenkin jo korkea aika siirtyä eteenpäin ja kieltää tämä epäeettinen ja taloudellisesti kannattamaton ala, jonka taloudellinen tukeminen ei ole perusteltua.

Turkistarhaukset aiheuttavat myös kansanterveyteen kohdistuvia riskejä, kuten huomasimme esimerkiksi koronaviruksen osalta. Myös meillä Suomessa lintuinfluenssa levisi useille turkistarhoille. Ja ei, luonnonvaraisten lintujen tappaminen turkistarhojen lintuinfluenssatapausten vuoksi ei ole oikea saatikka järkevä ratkaisu pandemian torjumiseksi.

Eurooppalainen kansalaisaloite ”Fur Free Europe” turkistarhauksen lopettamiseksi EU:n alueella keräsi yli miljoona allekirjoitusta ja se käsiteltiin Euroopan parlamentissa. Euroopan komissio on julkaissut kansalaisaloitteeseen vastauksensa joulukuussa 2023. Vastauksen mukaan Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSA) on määrä antaa tieteellinen lausuntonsa asiasta maaliskuuhun 2025 mennessä, minkä jälkeen komissio esittää mahdollisia toimia turkistarhauksen kieltämiseksi maaliskuuhun 2026 mennessä. Tämä ei kuitenkaan ole lupaus tai tae, että komissio turkistarhauksen kieltäisi tuolloin. Siksi tarvitsemme edelleen painetta turkistarhauksen kieltämiseksi.

Kannatan sekä Fur-Free Europe -kansalaisaloitetta että häkkikasvatuksen kieltoa ajavaa kansalaisaloitetta. Puhuin niiden puolesta lokakuussa 2023. Voit katsoa puheeni täältä. Aion jatkossakin vaatia komissiota esittämään turkistarhauksen kieltoa EU:n alueella.

Olen pitkään jo vaatinut Euroopan komissiota esittämään eläinten hyvinvointipuitelakia, jolla puututtaisiin kattavasti eläinten hyvinvointiin liittyviin ongelmiin. Tämä kattaisi myös turkiseläimet ja toivonkin, että osana ehdotusta esitettäisiin turkistarhauksen kieltämistä. Toivon myös, että komissio tuo eteenpäin häkkikasvatuskiellon.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista