Kannanotot

Ajankohtaista

Suomen luonto hävisi torstain kriittisessä äänestyksessä

14.9.2023 AjankohtaistaBlogiEkologinen Eurooppa KannanototGlobaali Eurooppa Kannanotot

Syyskuun täysistunnon kenties tärkein äänestys päättyi Suomen kannalta surullisesti. Euroopan parlamentti hyväksyi reiluin äänin (515 puolesta, 34 vastaan) oman kantansa Euroopan komission ehdotukseen kriittisistä raaka-aineista.

Esitin kantani ja esityksen ongelmakohtia tarkemmin aiemmin tällä viikolla julkaisemassani tekstissä.

Äänestyksessä hävisivät Suomen luonto, Pohjois-Suomen maisemat, herkät vesistömme, kansalaisvaikuttaminen ja saamelaisten oikeudet.

Suomessa kaivokset rikkovat jo nyt olemassa olevaa kaivoslainsäädäntöä. Kaivokset vuotavat, eikä kyse ole mielipiteestä, vaan mitatusta totuudesta. Jos nykyiset kaivokset vuotavat, niin pikakaistalla pystyyn laitetut kaivokset tulevat myös vuotamaan – riippumatta siitä, oliko ympäristön suojelu mainittu vaatimuksissa vai ei. Ei Talvivaarakaan olisi saanut lain mukaan vuotaa, mutta kaivos vuoti silti.

Suomessa asiaan ei ole herätty tarvittavalla vakavuudella, vaikka uutisoinnit vuotavista kaivoksista ovat taas pinnalla. Tällä viikolla on uutisoitu esimerkiksi Suomen suurimman kaivoksen Kevitsan jätealtaan metallivuodoista.

Suomi ja EU tarvitsevat raaka-aineita, mutta keinot raaka-aineiden hankkimiseen on arvioitava kokonaiskestävyyden mukaan. Suomi ei saa päätyä EU:n raaka-ainepankiksi luonnostamme välittämättä.

Nyt tarvitsemme aktiivista kansalaisvaikuttamista, jotta asiaan voidaan vielä puuttua parlamentin ja neuvoston välisissä kolmikantaneuvotteluissa, joihin ehdotus seuraavaksi etenee.

Lue lisää:

Hyväksytty teksti: Puitteet kriittisten raaka-aineiden turvatun ja kestävän tarjonnan varmistamiseksi

 

Teksti on osa syyskuun uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista