Kannanotot

Ajankohtaista

Rajoja vaarallisille tekijöille ja aineille työpaikoilla

18.2.2022 AjankohtaistaBlogiEkologinen Eurooppa Kannanotot

Helmikuun täysistunnossa parlamentti käsitteli syöpävaliokunnan raportin lisäksi myös toista tärkeää terveyteen liittyvää raporttia, joka keskittyy työntekijöiden suojelemiseen syöpäsairauden vaaraa aiheuttavilta tekijöiltä, perimään muutoksia aiheuttavilta aineilta ja lisääntymiselle vaarallisille aineille altistumiselta työympäristössä. Mietintö koskee karsinogeeneja ja mutageeneja koskevan direktiivin päivitystä.

Arviolta noin miljoona työntekijää altistuu työssään bentseenille, 87 500 työntekijää nikkeliyhdisteille ja 10 000–30 000 työntekijää akryylinitriilille. Tämä koskettaa erityisesti kemianteollisuuden, rakennustyön, terveyspalvelujen ja öljyteollisuuden aloja. Toki myös lukuisilla muilla aloilla työntekijät altistuvat haitallisille tekijöille jatkuvasti.

Emme saa syövän ja muiden sairauksien kasvukäyrää laskuun, jos emme kiinnitä huomiota ulkoisiin, sairauksia aiheuttaviin tekijöihin. Siksi meidän pitää lainsäädännössä kiinnittää enemmän huomiota karsinogeenisiin aineisiin, haitallisiin kemikaaleihin, mikrohiukkasiin ja esimerkiksi ilmanlaatuun.

Direktiivin päivityksessä otetaan hyviä askeleita eteenpäin. Siinä asetetaan yleiset vähimmäisvaatimukset työntekijöiden altistumisen poistamiseksi tai vähentämiseksi kaikille syöpää aiheuttaville aineille ja mutageeneille työpaikalla.

Teksti on osa helmikuun uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.

Lue lisää:

Hyväksytty teksti: Työntekijöiden suojeleminen syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville tekijöille, perimän muutoksia aiheuttaville aineille ja lisääntymiselle vaarallisille aineille altistumiseen työssä liittyviltä vaaroilta

Kuva: Ricardo Gomez Angel / Unsplash

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista