Kannanotot

Ajankohtaista

Syöväntorjuntaan laitettava lisää paukkuja EU-tasolla – Suomessa voitaisiin ottaa käyttöön ihosyöpäseulonnat

15.2.2022 AjankohtaistaBlogiInhimillinen Eurooppa KannanototMedialleTiedote

Euroopassa on tällä hetkellä syövän hoidossa ensimmäisen ja toisen luokan kansalaisia. Itä-Euroopassa syöpäpotilailla on 30 prosenttia pienempi mahdollisuus selviytyä länsieurooppalaisiin potilaisiin verrattuna. Syövän torjunta ja hoito eivät saa riippua sosiaalisesta asemasta tai maantieteestä. Syöpähoitojen epätasa-arvoisuudesta on päästävä eroon ja saatava syöpähoidoista yhtä saavutettavia kaikkialla Euroopassa.

Myös Suomessa voidaan tehdä vielä lisää syöpähoitojen parantamiseksi ja ihmishenkien pelastamiseksi, vaikka tilanne onkin Suomessa hyvä. Rintasyöpiä seulotaan ja hoidetaan Suomessa erinomaisen hyvin, mutta aivan samalla tasolla ei ole esimerkiksi eturauhassyövän hoito miehillä. Tässä pitäisi tehdä enemmän ja paremmin. Suomessa kannattaisi myös tehdä ihosyöpäseulontoja. Se olisi kustannuksiltaan varsin matalaa ja syöpätapausten havaitseminen tehokasta.

Euroopan parlamentin helmikuun täysistunnossa oli käsittelyssä parlamentin syöväntorjuntaan keskittyneen erikoisvaliokunnan (BECA) loppuraportti. Valiokunta asetettiin syyskuussa 2020 tutkimaan sitä, mitä Eurooppa voisi tehdä syövän nitistämiseksi. BECA-valiokunnan loppuraportissa parlamentti vaatii kunnianhimoisia toimia EU:n yhteiseen syöväntorjuntaan ja evästää Euroopan komissiota sen tuleviin syövänvastaisiin toimiin.

Valiokunnan loppuraportti hyväksyttiin parlamentissa selvin luvuin. Raportissa painotetaan tarvittavia lisätoimia ympäristön, elintapojen ja työn aiheuttamien syöpäriskien hillintään, tarvetta parantaa rajat ylittävän terveydenhuollon saatavuutta ja tehokkaita ratkaisuja syöpälääkkeiden saatavuusongelmiin.

Yli 40 prosenttia kaikista syövistä voitaisiin ehkäistä koordinoiduilla toimilla, joilla puututaan elintapoihin, ympäristöön tai työhön liittyviin, sosioekonomisiin tai kaupallisiin riskitekijöihin. Parlamentti vaatii raportissa siksi tehokkaita kansallisia ja EU-tason ennaltaehkäisytoimia. Syöpäpotilailla on valitettavasti yhä haasteita terveydenhuoltoon pääsyssä ja kliinisiin tutkimuksiin osallistumisessa muissa EU-maissa kuin omassa kotimaassaan, ja parlamentti kehottaa siksi uudistamaan nykyistä lainsäädäntökehystä potilaiden liikkuvuuden sekä pitkälle erikoistuneiden laitteiden ja hoidon saatavuuden parantamiseksi.

Euroopassa täytyy taata kaikille kansalaisille laadukas, saavutettava ja edullinen syöpähoito. Tämä tarkoittaa keskeisten syöpien seulontaa, varhaista diagnostisointia, nopeaa hoitoonpääsyä ja hoidonjälkeistä kuntoutusta. Lisäksi sairastamisen jälkeen pitää tukea potilaiden työllistymistä ja paluuta sairastamisen jälkeiseen elämään. Laadukas syövän hoito kuuluu jokaiselle eurooppalaiselle tulotasosta, sukupuolesta, asuinpaikasta tai etnisestä taustasta riippumatta. EU-tasolla on panostettava lisää myös tutkimukseen ja yhteistyöhön syövän hoidossa.

EU-maiden erillisillä terveydenhuoltojärjestelmillä on todella paljon tietoa ja kokemusta syövän hoidosta. Mitä kaikkea voisimmekaan tehdä, jos yhdistäisimme kaiken tämän asiantuntemuksen. Tähän tarvitsemme lisää tutkimusrahoitusta EU:lta, parhaiden käytäntöjen vaihtamista, hoidon tutkimusta, eurooppalaisen terveysdata-avaruuden ja syöpien hoidon osaamiskeskuksia. Lisäksi meidän pitää helpottaa syöpäpotilaiden hakeutumista hoitoon toisessa EU-maassa.

Syöpähoidot ja -lääkkeet ovat kalliita, varsinkin erittäin harvinaisten syöpätyyppien hoitoon tarkoitetut. EU:ssa käytettiin koronarokotteiden hankinnassa eurooppalaista yhteishankintajärjestelmää, ja tätä Euroopan komission tulisi edistää myös syöpälääkkeiden kohdalla. Se tekisi hoidoista edullisempia sekä potilaille että terveydenhuoltojärjestelmille.

Lisäksi on panostettava ennaltaehkäisyyn. Elinympäristömme erilaiset kemikaalit, huono ilmanlaatu ja mikrohiukkaset vaikuttavat syöpien esiintyvyyteen. Syöpien kasvuennustetta ei saa pysäytettyä, jos emme pyri ratkaisemaan näitä ongelmia.

Lisätietoa:

Tiedote aiheesta ePressi-palvelussa

BECA-valiokunnan mietintö kokonaisuudessaan

Parlamentin hyväksymä teksti: Syöväntorjunnan tehostaminen Euroopassa

EU:n syöväntorjuntasuunnitelma

 

Kuva: Euroopan unioni / Brigitte Hase

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista