Kannanotot

Ajankohtaista

Huhtikuun uutiskirje

19.4.2013 AjankohtaistaSirpa sanonutUutisnauha

  • Tiukan päästöoikeus-äänestyksen lopputulos pettymys
  • Pankit vahvemmiksi uusilla pääomavaatimuksilla
  • Pääministeri Katainen täysistunnossa
  • Perusoikeuksia unkarilaisille

Tiukan päästöoikeus-äänestyksen lopputulos pettymys

 

Tämänviikkoisen täysistunnon keskustelluimmasta aiheesta, päästökaupan nk. takapainottamisesta, äänestettiin tällä viikolla. Tiukan äänestyksen lopputulema oli pettymys: komission esitys päästöhuutokaupan lykkäämisestä myöhemmälle kaatui äänestyksissä.

Olen surullinen siitä viestistä, minkä äänestys antaa politiikan halusta hoitaa ilmastokysymystä. Taistelu ilmastonmuutosta vastaan ei ratkea yksin päästökaupan avulla, mutta EU:n ilmastopolitiikan lippulaivana järjestelmän toimivuudella on merkitystä. Päästöoikeuksien hinta hipoo maata. Samalla oikeuksien ylijäämä on vain lisääntynyt vuosi vuodelta. Niin kutsutulla takapainottamisella haluttiin luoda niukkuutta markkinoille lykkäämällä osa päästöoikeuskauppaa vuosille 2019 – 2020.

Päästökauppajärjestelmä ole syntynyt tyhjästä, vaan se on lainsäädännöllä luotu markkina. Kyse ei siis ole siitä, etteikö markkinamekanismin haluttu antaa toimia – kyse on siitä, että järjestelmässä on alunperäinen valuvika: ilmaisia päästöoikeuksia kelluu markkinoilla ylijäämäksi asti.

Samalla tarve ilmastonmuutoksen torjuntaan käy yhä selvemmäksi. On äärimmäisen huolestuttavaa ja surullista, ettei ilmastotoimien kunnianhimon taso kasva – päinvastoin – samalla, kun arviot jopa 6 asteen lämpenemisestä vuosisadan loppuun tultaessa yleistyvät.

 

Pankit vahvemmiksi uusilla pääomavaatimuksilla

 

Tiistain äänestykset sinetöivät yhden viime aikojen tärkeimmistä finanssialan lainsäädäntöpaketeista: pankkien pääomavaatimuksia koskevan nk. CRD IV -paketin. Tulevien pankkikriisien estämisessä olennaista on se, että pankeilla on riskinsietokykyä: omia pääomia, joista voi huonoina aikoina nipistää. Uusilla säännöillä pankit pakotetaan keräämään ympärilleen suojapuskurin, jonka on tarkoitus pitää kovemmassakin vastatuulessa.

 

Kokonaispääomavaatimus nousee 8 prosenttiin, minkä lisäksi lainsäädännössä määritellään, mitä omiin pääomiin itse asiassa saakaan laskea. Kokonaispääomavaatimuksesta reilu puolet (4,5%) tulee olla korkealaatuista ensisijaista pääomaa (nk. Tier 1). Päätöksellä kaksinkertaistetaan tämänhetkiset korkealaatuisimman pääoman vaatimukset. Uusina elementteinä paketissa säädetään myös mm. instituution koosta ja merkityksestä riippuvasta vastasyklisestä puskurista, jonka tarkoituksena on kerryttää pääomia varastoon hyvinä aikoina – huonojen varalle.

 

Lainsäädäntöön lisättiin parlamentin vaatimuksesta myös rajat sille, missä määrin pankit saavat maksaa työntekijöilleen palkan päälle tulevia bonuksia. Tällä pyritään mm. välttämään nykyisessä kriisissä aivan oikeutetusti julkista suuttumusta aiheuttaneet tilanteet, joissa julkisilla varoilla pelastettujen pankkien johtajien palkkiot hipoivat taivaita. Lainsäädäntöön kirjoitettiin sääntö, minkä mukaan peruspalkan ja bonuksien välisen suhteen tulee säännönmukaisesti olla yksi yhteen – eli että palkkio saa olla korkeintaan palkan suuruinen.

 

 

 

Pääministeri Katainen täysistunnossa

 

Pääministeri Katainen painotti tiistaina täysistunnossa pitämässä puheessaan oikeusvaltioperiaatteen olevan ennakkoehto demokratialle. EU-integraation tulee olla reilua: EU:n arvoja ja yhdessä laadittuja sääntöjä tulee kaikkien noudattaa. Kansalaisten tukea ei voida saavuttaa, jollei syvemmän yhdentymisen oikeudenmukaisuutta ja reiluutta pystytä takaamaan.

 

Nämä asiat on erityisen hyvä muistaa näin EU-kansalaisuuden teemavuotena. Kansalaisuudelle osoitetun vuoden tavoitteena on lisätä tietoisuutta EU-kansalaisuudesta. On tärkeää, että ihmisillä on tunne siitä, että heitä kuunnellaan ja että heillä on todellista valtaa vaikuttaa itseään koskeviin asioihin.

 

 

 

Perusoikeuksia unkarilaisille

 

Unkarin perustuslain muutokset ovat jo pitkään olleet puheenaiheena. Kuluneella viikolla maan pääministeri Viktor Orban oli puhumassa ryhmässämme ja myös täysistuntosalissa keskusteltiin Unkarin tilanteesta. Maassa tehtyjen perustuslakimuutosten katsotaan uhkaavan kansalaisten perusoikeuksia. Kiistanalaisissa ehdotuksissa Unkari on aikeissa kriminalisoida kodittomat, tiukentaa perheen käsitettä seksuaalivähemmistöjä syrjivällä tavalla, rajoittaa poliittista mainontaa sekä rajoittaa perustuslakituomioistuimen itsenäisyyttä.

 

Perusoikeusasioista vastaava komissaari Viviane Reding ilmoitti parlamentille tällä viikolla, että komissio on parhaillaan tutkimassa sitä, pitäisikö Unkaria vastaan aloittaa rikkomusmenettely. Mielestäni Unkarin lakimuutokset tulee ottaa vakavasti, sillä ne uhkaavat kansalaisten perusoikeuksia. Komissiolla on taskussaan varteenotettavia aseita, kuten sakkojen antaminen tai rahoituskanavien jäädyttäminen. Tärkeintä on antaa selvä viesti siitä, että perusoikeuksien toteutuminen otetaan tosissaan.

 

 

 

 

 

Olen tavattavissa Suomessa seuraavasti:

 

22.4     Finanssialan keskusliiton Finanssifoorumi, Helsinki

25.4     Hämeen Kokoomuksen kevätkokous, Asikkala

26.4     Apteekkaripäivät, Helsinki

27.4     Pet Expo ja luomumessut, Helsingin messukeskus

29.4     Vaasassa ja Seinäjoella

1.4       Vappupuhe Hämeenlinnassa ja Tikkurilassa

2.4       Sosten kulmapöytä, Helsinki

2.4       Maailman tila -raportin julkaisutilaisuus, Helsinki

6.5       Aalto-yliopistolla

8.5       Eurooppapäivän seminaari Helsingissä

8.5       Salpausselän lukio, Lahti

9.5       Hämeenlinnan taideyhdistyksen luontoretki

11.5     ”Naiset ja EU”, Tampere

13.5     Kansalaisareenan Liikuta minua -tilaisuus, Helsinki

16.5     LBAYS ympäristölounas, Hämeenlinna

16.5     Kiertokapula Oy 20v juhla, Hämeenlinna

16.-17.5 Viking Grace -kutsuristeily

 

 

Onko sinulla tuttu, joka voisi olla kiinnostunut saamaan uutiskirjeitä? Lähetä hänelle linkki, josta uutiskirjeen voi tilata! http://www.sirpapietikainen.net/#

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista