Kts myös kannanotto: Ydinvoiman riski- ja vahinkovastuita tulee selkiyttää
Euroopan parlamentin ympäristövaliokunta äänesti tänään MEP Sirpa Pietikäisen (kok.) työkoneiden moottoreita koskevasta mietinnöstä. Komission alkuperäinen direktiiviesitys pyrki laajentamaan huomattavasti niin kutsuttua joustomekanismia, jonka avulla laitevalmistajien on mahdollista tuoda markkinoille vain vanhempaan päästörajaan yltäviä laitteita. Pietikäisen mietintö torppaa komission aikeet.
”Erilaisilla työkoneiden moottoreilla on huomattava vaikutus ympäristöömme, erityisesti kaupunkiemme ja kyliemme ilmanlaatuun. Komission ympäristökriteereitä vesittävä esitys on käsittämättömässä ristiriidassa sen itsensä asettamien ilmanlaatutavoitteiden kanssa”, moittii Pietikäinen.
Esityksensä perusteissa komissio vetosi talouskriisiin – peruste, jonka Pietikäinen poisti omassa mietinnössään.
”Komission esitys oli vaarassa luoda erittäin vaarallisen ennakkotapauksen. Jos yksi teollisuudenala saa läpi esityksen, jossa sen ei tarvitse noudattaa asetettuja ympäristönormeja koska se joutuu tekemään tämän eteen investointeja, on komission oven takana kohta loppumaton jono samalla asialla”, Pietikäinen varoittaa.
”Esityksen hyväksyminen komission esittämällä tavalla tarkoittaisi, että rankaisemme hyviä suoriutujia – niitä, jotka hoitivat hommansa ajoissa – ja palkitsemme niitä, jotka vitkuttelivat. Tämä ei ole EU2020-strategian, ei fiksumman innovaatiopolitiikan eikä vihreän kasvun ajatuksen mukaista”, Pietikäinen jatkaa.
Pietikäinen muistuttaa, että yrityksille tärkeää on etenkin varmuuden luominen, sen että tehtyihin päätöksiin voidaan luottaa ja niiden suuntaisesti investoida: ”Esitetty lavennus jo aikaa sitten – vuonna 2004 – sovittuihin normeihin nakertaa tätä luottamusta”.
Tänään äänestetystä mietinnöstä saatiin Pietikäisen johdolla aikaan laaja kompromissi, jossa joustomekanismia laajennettiin vain 10 prosentilla, komission esittämän 30 prosenttiyksikön sijaan (alkuperäinen jousto on 20 %). Seuraavaksi direktiiviesityksestä alkavat neuvottelut neuvoston ja parlamentin välillä.