Oikeus tiedonsaantiin on ihmisten perusoikeus ja olennainen osa Yleisradion toimintavelvoitetta. Kun Yle on aikanaan perustettu, tarkoitus on ollut turvata yleinen tiedonvälitys. Tiedonvälitystä ei ole määritelty rajatuksi ainoastaan radioon tai televisioon, vaan Ylen tarkoitus on taata kaikille korkealaatuinen tiedonsaanti, joka ei ole maksumuurin takana. Sen tehtävä ei ole tietyn käyttöliittymän ylläpito, vaan kaikille saatavilla olevan yleishyödyllisen tiedon varmistaminen.
Nykyaikana tietoa välitetään merkittävissä määrin verkkojutuilla. Lisäksi Yle tuottaa runsaasti tekstisisältöjä myös ruotsiksi, saameksi tai viittoma- ja selkokielellä. Myös kielivähemmistöjen tiedonsaanti on turvattava, ja tässä Yle on olennainen toimija. Saavutettavuus on tärkeää myös lukuisille muille ryhmille, kuten muistisairaille, ikäihmisille tai vähävaraisille, joilla ei välttämättä ole varaa maksaa verkkouutisten lukemisesta.
Eduskunnassa on parhaillaan käsittelyssä lakiesitys, joka rajoittaisi Ylen tekstimuotoisen verkkojournalismin julkaisemista. Yle ei voisi julkaista tekstimuotoista sisältöä ilman, että siihen liittyy liikkuvaa kuvaa tai ääntä sisältävä julkaisu.
Vapaa tiedonsaanti on demokraattisen yhteiskunnan tae. Kaikille avoimen luotettavan tiedon rooli korostuu entisestään näinä aikoina, joita värittävät valeuutiset ja disinformaatio. Ääriliikkeiden suosio kasvaa nimenomaan silloin, kun ihmisten saama tieto kupliintuu. Vapaa ja moniääninen media edistää ihmisoikeuksien, demokratian ja oikeusvaltion toteutumista. Ylen tekstisisältöjen mukana suomalaisen verkkouutisoinnin kentältä katoaisi yksi ääni.
On sanomattakin selvää, että myös kaupallisen median tukeminen on tärkeää paikallismedian ja moniäänisyyden säilyttämiseksi. Nykyinen käsittelyssä oleva ehdotus kuitenkin vain heikentää Ylen edellytyksiä täyttää tehtävänsä eikä monien asiantuntijalausuntojen mukaan edistä kaupallisen median asemaa tai merkittävästi paranna niiden toimintaedellytyksiä.
Aiemmin helmikuussa julkistettiin Tieto on meidän -niminen kansalaisaloite, joka pyrkii suojaamaan Ylen tekstisisältöjä. Aloite on hyvä ja olen sen tavoitteista samaa mieltä. Ylen tehtävän on jatkossakin oltava laadukkaan ja maksuttoman tiedonvälityksen varmistaminen, kuten on kaikissa sivistysvaltioissa.
Kuva: Glenn Carstens-Peters / Unsplash
Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan