Kannanotot

Ajankohtaista

Yhdysvaltain vaalituloksen pitkittyminen aiheuttaa epävarmuutta

5.11.2020 AjankohtaistaBlogiSirpa sanonutYleinen

Joe Biden näyttää nyt olevan matkalla Yhdysvaltain presidentinvaalien voittoon – hyvä uutinen. Jos Biden saa Valkoisen talon seuraavaksi neljäksi vuodeksi, Trumpin yhden kauden aiheuttamat vahingot jäävät toivon mukaan rajallisiksi.

Hajottaminen on kuitenkin helpompaa ja nopeampaa kuin uudelleenrakentaminen. Jos Biden voittaa, maan ympäristöhallintoa pitää rakentaa uudestaan, ja Yhdysvallat täytyy saada takaisin osaksi Pariisin sopimusta – josta USA muuten irtautui juuri tällä viikolla – ja kansainvälistä ilmastopolitiikkaa. Ihmeitä ei hetkessä saa aikaiseksi, mutta ensimmäinen positiivinen viesti Biden voitosta olisi kielteisen kehityksen kehän katkeaminen. Euroopalla olisi jälleen vakaa keskustelukumppani Atlantin toisella puolen. Kauppasuhteiden ja multilateralismin jälleenrakentamisessa on iso työ, mutta apuna on Bidenin kokemus ja sitä kautta hänen kykynsä koota ympärilleen hyvä hallinto.

Toisaalta tilanne jatkuu edelleen epävarmana. Trump saattaa yhä voittaa, ja hän pyrkii kylvämään epävarmuutta vaalituloksesta äänestäjien mieleen. Trumpin kampanja on jo laatinut monia valituksia, esittänyt vaatimuksia ääntenlaskennan keskeyttämisestä ja uudelleenlaskennasta ja syyttänyt demokraatteja vaalivilpistä. Tämä voi viivästyttää tulosten saamista. Presidentin valinnan ja vaalituloksen pitkittymisen aiheuttama epävarmuus on varsinkin taloudelle huono asia, etenkin koronan aiheuttaman kriisin rinnalla. Myös seuraava kansainvälinen ilmastokonferenssi COP26 Glasgow’ssa saa päälleen varjon, jos pitkään aikaan ei tiedetä Yhdysvaltain kantaa kansainväliseen ilmastopolitiikkaan ja Pariisin sopimukseen.

Jos vaalitulosta puidaan pitkälle ensi vuoden puolelle maan korkeinta oikeutta myöten, maailman merkittävä suurvalta on ilman johtajaa. Siinä missä Belgia voi olla ilman hallitusta vuoden ilman sen suurempaa kriisiä, tilanne on varsin epätoivoinen, jos Yhdysvalloissa ei ole toimintakykyistä presidenttiä. Jos maailmaa kohtaisi uusi odottamaton ja iso kriisi, mitä silloin tapahtuisi – mikä olisi Yhdysvaltojen rooli? On todella toivottavaa, että selvyys vaalitulokseen saadaan pian.

Vaikka Trump ei voittaisikaan, on hänen vaalikautensa ja käytöksensä näiden vaalien alla ja aikana vakavan itsetutkiskelun paikka kummallekin pääpuolueelle, mutta ennen kaikkea republikaaneille. Puolueen on vakavissaan mietittävä, millaisia ihmisiä halutaan ja päästetään puolueen nimissä johtamaan.

Yleisesti ottaen koko vaaliprosessi on ollut varsin mielenkiintoista seurattavaa. Postiääniä on ollut hukassa, eri osavaltioiden vaalijärjestelmät ovat hämmästyttävän erilaisia ja Trump on jo vaatinut ääntenlaskennan lopettamista useassa osavaltiossa, kun ensimmäistäkään laskentaa ei ole saatu loppuun. Vaaleista on välittynyt ulospäin sekasortoinen kuva. Ehkäpä nyt olisi vihdoin syytä vakavasti tarkastella myös vaalijärjestelmää kokonaisuudessaan – aiemmin tämä ei ole Yhdysvalloissa oikein kiinnostanut. Ehkä seuraavan neljän vuoden aikana?

PS. Mieltään ei kannata tietysti pahoittaa sen miettimisellä, mitä viimeisen neljän vuoden aikana olisi tapahtunut, jos viime vaaleissa Hillary Clinton olisi tullut valituksi…

Kuva: European Union 2012 EP / Mathieu Cugnot

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista