Kannanotot

Ajankohtaista

Vuoden 2020 tasa-arvoindeksi: tasa-arvo matelee eteenpäin EU:ssa

29.10.2020 AjankohtaistaInhimillinen Eurooppa KannanototSirpa sanonutYleinen

Euroopan tasa-arvoinstituutti EIGE julkaisi tänään vuoden 2020 tasa-arvoindeksinsä. Valitettavasti raportti ei ole ilahduttavaa luettavaa: tasa-arvo EU:ssa on edistynyt vuoden 2017 luvusta (67,4) vain puoli prosenttiyksikköä ja on nyt 67,9. Luku 100 edustaisi mittauksessa täyttä tasa-arvoa. Olemme siis Euroopassa yhä hyvin kaukana sukupuolten tasa-arvosta. Jos tahti jatkuu yhtä hitaana, EU saavuttaa sukupuolten tasa-arvon vasta yli 60 vuoden kuluttua – jos silloinkaan. Emme voi odottaa niin pitkään.

Suomessa tilanne on hieman paremmalla tolalla: pistemäärämme on 74,7. Suomellakin on kuitenkin kirittävää esimerkiksi Ruotsiin nähden, joka on indeksin mukaan tällä hetkellä tasa-arvossa Euroopan edistynein maa (83,8). Suomea edellä ovat lisäksi Tanska ja Ranska.

Positiivisena huomiona raportista voi mainita sukupuolten tasa-arvon paranemisen EU:n ja sen eri valtioiden päätöksentekoelimissä. Tasa-arvoa ei ole vielä läheskään saavutettu, mutta se paranee. Raportista ilmenee, että naisten kasvava osuus päätöksentekijöinä on suurin tasa-arvoa parantava tekijä EU:n jäsenmaissa. On siis äärimmäisen tärkeää, että naiset istuvat yhä useammin päätöksentekijöinä ja ovat aktiivisia yhteiskunnallisia toimijoita.

Koronaviruspandemia on entisestään korostanut miesten ja naisten epätasa-arvoa. Pandemia herätti huomaamaan esimerkiksi sen, kuinka riippuvaisia olemme naisista, jotka tekevät yhteiskunnalle välttämättömiä töitä erityisesti terveys- ja hoiva-alalla. Lisäksi naisten työttömyys on kasvanut pandemian vuoksi enemmän kuin miesten. Tasa-arvoindeksin mukaan pandemia on riski sille, että edistys, jota naisten oikeuksien ja itsenäisyyden saralla on tapahtunut, ottaa nyt takapakkia.

Indeksin tämänpäiväiset tulokset alleviivaavat entisestään sitä, kuinka tärkeää on huomioida tasa-arvo, naisten oikeudet ja ihmisoikeudet kaikilla politiikan osa-alueilla. Aihetta ei sovi unohtaa missään yhteydessä. Seksuaali- ja lisääntymisoikeudet, naisten parempi osallistaminen digitalisaatioon ja naisiin kohdistuvan vihapuheen taltuttaminen ovat juuri nyt tärkeitä kysymyksiä, joihin täytyy löytyä ratkaisuja.

Tasa-arvoindeksi keskittyi tänä vuonna erityisesti digitalisaatioon, ja se nostaa esille muun muuassa sukupuolittuneet rakenteet ja mallit uusissa teknologioissa ja digipalveluissa. Koko tasa-arvoindeksiraportti on mielenkiintosta luettavaa – pääset tutustumaan indeksiin ja raporttiin kokonaisuudessaan tästä linkistä.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista