Saksalaisen Spiegel-lehden paljastus EU-elinten vakoilusta on ymmärrettävästi ollut keskusteluissa tällä viikolla, kun parlamentti kokoontuu keväkauden viimeiseen täysistuntoonsa Strasbourgissa. Instituutioiden johto on ilmaissut huolensa syytöksistä, mutta haluaa saada Yhdysvalloilta vaatimansa täydellisen selvityksen ennen toimenpiteisiin ryhtymistä.
Komission puheenjohtaja Barroso sanoi tänään täysistunnossa, että mikäli syytökset osuvat oikeaan, meillä on vakava huoli käsissämme. Hän on määrännyt kaikki EU-instituutiot tutkittaviksi mahdollisten vakoilutekniikoiden osalta. Lisäksi hän kertoi, että komission oikeusosaston alaisuuteen on perustettu työryhmä, joka selvittää asiaa.
Täysistuntokeskustelun aikana tuli esiin ehdotus siitä, että myös parlamentin kansalaisvapauksien valiokunnan alle tulisi perustaa oma ryhmä asian selvittämiseksi ja parlamentin erityishuolien esiin nostamiseksi. Kannatan lämpimästi tätä ehdotusta, sillä parlamentilla on tärkeää olla oma tiimi selvityksen läpinäkyvyyden takaamiseksi. Oma poliittinen ryhmäni EPP haluaa myös lisätä meineillään oleviin neuvotteluihin tietosuoja-asetuksesta kohdan, jolla varmistetaan se, että EU-kansalaisten tietoja ei urkita ilman laillista pohjaa ja keskinäistä tunnustamista. Tämä nk. ”anti-net tapping clause” oli jo sisällä asetusehdotuksesta, mutta putosi pois amerikkalaisten painostuksesta. Nyt lisäys pitäisi kuitenkin saada takaisin mukaan.
Atlantin tällä puolella on viitattu monissa yhteyksissä loppusuoralla oleviin kauppaneuvotteluihin EU:n ja Yhdysvaltojen välillä. On hyvä antaa viesti meren toiselle puolelle siitä, että meidän huolemme on vakava ja se pitää ottaa tosissaan. Kauppaneuvottelujen jäädyttäminen on hyvä pitää yhtenä neuvotteluvalttina takataskussa.