Kannanotot

Ajankohtaista

Vihreistä joukkolainoista vauhtia kestäviin investointeihin

6.10.2023 AjankohtaistaBlogiEkologinen Eurooppa KannanototVauras Eurooppa Kannanotot

Parlamentti hyväksyi tällä viikolla asetuksen Euroopan vihreistä joukkolainoista. Asetuksessa määritetään yhtenäiset säännöt joukkolainojen liikkeeseenlaskijoille, jotka haluavat käyttää Euroopan vihreä joukkolaina -nimeä. Kyseinen nimi osoittaa joukkolainan kestävyyden ja on uusi työkalu viherpesun vastaiseen työhön. Standardi on vapaaehtoinen, ja sen tarkoituksena on taata sijoittajille joukkolainan vihreys ja kestävyys.

Vihreät joukkolainat voivat nousta avainasemaan sellaisten investointien rahoittamisessa, joiden tarkoituksena on vähentää talouden hiilipäästöjä. Vihreillä joukkolainoilla tuetaan ilmasto- ja ympäristöhankkeita, jotka vievät talouttamme kohti kestävämpää ja vähähiilisempää mallia.

Vaikka vihreiden joukkolainojen suosio on kasvanut merkittävästi – keskimäärin 50 % vuodessa vuosina 2015-2020 – niiden osuus kaikista joukkolainoista on yhä hyvin pieni. Vihreitä joukkolainoja koskevien sääntöjen yhdenmukaistaminen mahdollistaa markkinoiden kehittymisen, parantaa valvontaa sekä lisää avoimuutta, ja nämä kaikki lisäävät vihreiden joukkolainojen houkuttelevuutta sijoittajille.

Itseäni uudessa asetuksessa ilahduttaa kovasti se, että vihreät joukkolainat on sidottu EU-taksonomiaan, jossa toimin oman ryhmäni neuvottelijana. Kaikki vihreillä joukkolainoilla kerätty raha tulee investoida tavalla, joka noudattaa taksonomian kestävän sijoittamisen sääntöjä. Odotan uuden standardin lisäävän vihreitä investointeja EU-alueella ja vauhdittavan vihreää siirtymää.

Katso täysistuntopuheeni vihreisiin joukkolainoihin liittyen tästä.

Teksti on osa lokakuun ensimmäistä uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.

Kuva: Towfiqu barbhuiya / Unsplash

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista