Kannanotot

Ajankohtaista

Veroparatiiseja riittää EU:ssa: kunnolliset EU-maat luettelee nopeammin kuin verokeplottelijat

28.11.2014 AjankohtaistaSirpa sanonutUutisnauha

EU sanoo taistelevansa veroparatiiseja vastaan. Työmaata riittää aivan kotinurkilla. Euroedustaja Sirpa Pietikäisen (kok.) mukaan EU:n 28 jäsenmaasta 22 täyttää veroparatiisin määritelmän tai ainakin sallii vääristävän verosuunnittelun. Ilmiön torjunta on jäsenmaiden omissa käsissä.

Veroparatiisien asiakkaiksi paljastuu Suomessakin yhä uusia tahoja. Euroopan parlamentin jäsen Sirpa Pietikäinen on ryhmänsä pääneuvottelijana työstänyt EU:n toimintaohjelmaa veroparatiiseja vastaan. Hän arvioi Radio Hämeen haastattelussa, että Suomessa verohukka, kuten hän ilmiötä mieluiten nimittää, vie noin 1-3 prosenttia yhteisistä varoista. Verot voisivat siis laskea, jos verohävikki saataisiin kuriin.

– Tai valtion velkaantumista voitaisiin vähentää, esittää kansanedustaja Johannes Koskinen (sd.)

Hän muistuttaa, että Suomessa tilanne on kuitenkin parhaasta päästä. Koko EU:n verohävikiksi arvioidaan 1 000 miljardia eli biljoona euroa.

Kaikenlaiset tulot automaattisesti kotimaan verottajan tietoon

Pietikäinen huomauttaa, että suurin osa verohävikistä aiheutuu täysin laillisesta verosuunnittelusta.

– Verojärjestelmien ja viranomaisten yhteistyö on huonoa.

EU:n vuosi sitten rakentama torjuntaohjelmakin on ollut jo kolmeen kertaan neuvoston käsittelyssä, mutta aina on löytynyt jokin jäsenmaa, joka on harannut vastaan. Verotusta koskevia ratkaisuja EU voi tehdä vain, jos jäsenmaat ovat asiasta yksimielisiä.

Yksi kohta torjuntaohjelmasta eteni hiljattain, kun myös Luxemburg ja Itävalta suostuivat automaattiseen tietojen vaihtoon. Muutaman vuoden kuluttua oman kotipaikkakunnan verottaja saa automaattisesti tiedon mistä tahansa tulosta, joka on saatu missä tahansa EU-maassa.

Kun torjuntaohjelma on saatu voimaan, veroparatiiseja käyttävät yritykset menettävät oikeutensa valtiontukiin ja julkisiin hankintoihin. Rahoituslaitokselta voi lähteä samassa yhteydessä toimilupa.

Pietikäinen arvioi, että 90 prosenttia verohukasta saadaan torjutuksi.

Siirtyykö verosuunnittelu sitten kaukaisempiin kohteisiin? Johannes Koskinen ja Sirpa Pietikäinen eivät usko niin käyvän, sillä myös kansainvälinen veroverkko kiristyy koko ajan.

 

Yle Häme haastatteli Sirpaa

http://yle.fi/uutiset/veroparatiiseja_riittaa_eussa_kunnolliset_eu-maat_luettelee_nopeammin_kuin_verokeplottelijat/7646182

 

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista