Kannanotot

Ajankohtaista

Verkkohäirintä pyrkii vaientamaan naiset ja tytöt

11.6.2021 AjankohtaistaBlogiInhimillinen Eurooppa KannanototYleinen

Parlamentti keskusteli keskiviikkona naisten politiikassa ja johtotehtävissä kohtaamasta verkkoväkivallasta, kiusaamisesta ja vihapuheesta, sekä muita esteistä ja uhista, joita he saattavat kohdata urallaan. Naiset ovat edelleen aliedustettuina johtotehtävissä monilla aloilla, myös poliittisella ja julkisella uralla.

Vihapuhe kohdistuu yhä enemmän naisiin, ja julkiset henkilöt, kuten poliitikot, ovat sille erityisen alttiita. Internet-alustojen pitää kantaa asiassa vastuunsa ja niillä pitää olla jatkossa sama julkaisijavastuu kuin muillakin medioilla, esimerkiksi sanomalehdillä. Tehokkaat vihapuheen poistomekanismit pitää olla toiminnassa kaikilla sosiaalisen median alustoilla.

Naisiin kohdistuva vihapuhe verkossa pyrkii vaientamaan naiset ja tytöt. Aivan samoin kuin maasta riippuen enemmän ja vähemmän yleinen häirintä kadulla pyrkii rajoittamaan naisten ja tyttöjen liikkumatilaa kaupungeissa ja laajemmin yhteiskunnassa, verkkohäirintä yrittää vaientaa naiset ja tytöt, jotka ilmaisevat itseään ja omia mielipiteitään tai ovat yhteiskunnallisesti aktiivisia.

Naisten häirintä ja heihin kohdistuva vihapuhe tuntuu edelleen, käsittämättömällä tavalla, olevan täysin hyväksytty puheenparsi, jota ei tunnisteta vihapuheeksi. Kun seuraa somekeskusteluja, asiattomia naisille osoitettuja viestejä näkyy jatkuvasti. Saan niitä säännöllisesti itsekin. Naiset ovat kovettaneet nahkansa vastaanottamaan törkeää kommentointia, vaikka näin ei kuuluisi olla. Kaiken vähättelyn ja alistamisen verkossa tulee loppua. Kaikelle vihapuheelle täytyy olla nollatoleranssi.

Naisten häirinnästä verkossa keskustellaan EPP-ryhmäni vihapuheaiheisessa webinaarissa tiistaina 15.6. kello 14 Suomen aikaa. Tapahtumaa voi seurata Facebookissa.

Teksti on osa kesäkuun uutiskirjettäni.

Kuva: Euroopan parlamentti

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista