Kannanotot

Ajankohtaista

Venäläinen kaasu ja ydinvoima eivät ansaitse vihreän energian leimaa

8.3.2022 AjankohtaistaBlogiEkologinen Eurooppa KannanototGlobaali Eurooppa KannanototMedialle

Venäjä on EU-maiden merkittävä maakaasun toimittaja, ja ajankohtainen energiakriisi on vahvistanut entisestään sen markkina-asemaa, kun Eurooppa elää pahinta energiakriisiä sitten vuoden 1973. Loppusyksystä lähtien maakaasun markkinahinta on noussut raketin lailla ja raakaöljyn hinta on korkeimmillaan vuosikausiin. Hintojen nousu ja niihin kohdistuneet tuet eivät ainoastaan ole kasvattaneet rahavirtaa kaasun ja öljyn tuottajille, vaan paisuttaneet Venäjän sotakassaa.

Putinin sotarikosten tukemista eurooppalaisten kustannuksella ei tule katsoa läpi sormien, vaan tarvitaan omavaraisuuden lisäämistä panostamalla uusiutuviin energianlähteisiin. Nord Stream 2 hankkeena ei voi enää jatkua, ja Venäjältä tulevan kaasun tuontiin on puututtava nopealla aikataululla.

Maailman Energiajärjestön IEA:n mukaan Eurooppa pystyisi jo tämän vuoden puolella vähentämään venäläisen maakaasun käyttöä kolmanneksella nykyisestä kohtuullisin kustannuksin. IEA julkaisi vastikään kymmenen toimenpiteen listan, joilla tavoitteisiin päästäisiin. Muutos nykytilaan ei tapahdu itsestään, vaan vaatii yhtenäistä ja pitkäjänteistä poliittista ponnistelua useilla sektoreilla, sekä vahvaa kansainvälistä vuoropuhelua energiamarkkinoiden kehityksestä ja energiaturvallisuudesta.

Energiaturvallisuuden on oltava EU:n strategisen autonomian ytimessä. Myös Suomen riippuvuus Rosatomista asettuu tässä vähintäänkin kyseenalaiseen valoon. Hallituksen on pikaisesti harkittava Rosatom-yhteistyöstä luopumista ja Hanhikivi-ydinvoimahankkeen lopettamista tai ainakin jäädyttämistä, kunnes toisenlainen yhteistyökumppani voidaan löytää.

Euroopan komissio esitteli kestävän rahoituksen EU-taksonomian täydentävät delegoidut säädökset kaasusta ja ydinvoimasta loppuvuodesta 2021 ja hyväksyi ne helmikuun alussa. Kaasun ja ydinvoiman sisällyttämistä taksonomiaan on kritisoitu jyrkästi, ja jopa Euroopan investointipankki on arvostellut julkisesti komission aikeita. Näiden kahden energialähteen sisällyttäminen asetukseen ei ainoastaan uhkaa EU:n ilmastotoimilta, vaan uhkaa myös koitua eduksi Venäjälle.

Energia on venäläisille vahva geopoliittinen ase. Komission tulee mitä pikimmiten pyrkiä vieroittautumaan venäläisestä kaasusta, alkaen sen rajaamisesta ulos EU-taksonomiasta. Venäläisen kaasun ja ydinvoiman leimaaminen vihreäksi EU-taksonomiassa ja keskellä sotaa on ristiriidassa kaikkien sanktioiden kanssa ja myös heikentää Euroopan uskottavuutta. Jätin aiheesta viikolla myös kirjallisen kysymyksen komissiolle.

Lisätietoja:

Tiedote ePressissä

Teksti on osa maaliskuun uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.

Kuva: Nord Stream AG

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista