Kannanotot

Aidosti asiallasi

Vankka tuki Ukrainalle jatkuu

1.3.2024 Aidosti asiallasiAjankohtaistaGlobaali Eurooppa KannanototInhimillinen Eurooppa Kannanotot

Viime viikolla Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta Ukrainaan tuli kuluneeksi kaksi pitkää vuotta. Sodan inhimilliset, ympäristölliset ja taloudelliset seuraukset ovat katastrofaalisia. Euroopan parlamentti hyväksyi tiistaina mittavan Ukrainan-tukivälineen, jonka arvo on 50 miljardia euroa.

Ukrainan-tukivälineen päätöksentekoprosessi oli hetken aikaan jäissä, kun Unkari tekeytyi hankalaksi jäsenmaiden yhteistä päätöstä muovatessa neuvostossa. Jokainen menetetty minuutti maksoi valitettavasti Ukrainassa, ja EU:n vankkumaton tuki on erittäin tärkeässä asemassa Ukrainan tukemisessa.

Nyt hyväksytty tukipaketista 33 miljardia euroa annetaan lainoina ja 17 miljardia euroa avustuksina. Tukivälineellä pyritään tukemaan Ukrainaa sen elpymisessä, jälleenrakentamisessa ja nykyaikaistamisessa. Tällä pyritään myös auttamaan Ukrainaa tekemään uudistuksia, jotta siitä voisi tulla EU:n jäsen.

Sodan alettua EU ja sen jäsenmaat ovat tukeneet Ukrainaa yli 85 miljardilla eurolla. Sota on kuitenkin aiheuttanut Ukrainalle satojen miljardien eurojen vahingot, ja jälleenrakentaminen tullee maksamaan myös satoja miljardeja. Siksi Ukraina tarvitsee sekä jokaisen jäsenmaan että yhteistä EU:n tukea nyt ja jatkossa.

Kuva: Dusan_Cvetanovic / Pixabay

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista