Kannanotot

Ajankohtaista

Valmistelussa WTO:n ministerikonferenssi

26.11.2021 AjankohtaistaBlogiGlobaali Eurooppa KannanototVauras Eurooppa KannanototYleinen

Maailman kauppajärjestö WTO:n 12. ministerikonferenssi järjestetään ensi viikolla Sveitsin Genevessä. Ministerikokous on WTO:n korkein päätöksentekoelin, joka järjestetään joka toinen vuosi. Tänä vuonna agendalla on useita ajankohtaisia haasteita, joihin WTO:n odotetaan ottavan kantaa, kuten lääkkeiden ja lääketieteellisten tuotteiden tullien ja vientirajoituksien poistaminen, haitalliset kalastustuet, maataloussopimuksen mukauttaminen paremmin tähän päivän sekä sähköisen kaupankäynnin edistäminen. 

Konferenssin tärkeimpiin teemoihin lukeutuvat myös ilmastonmuutoksen torjunta ja kestävyyden edistäminen. EU:n olisi tärkeää ajaa WTO:ssa selkeää tulkintaa, että kansainvälisiin ympäristösopimuksiin kuulumattomuus tai niiden rikkominen olisi WTO-sopimuksen vastaista epäreilua kilpailua. Tämä voisi avata myös mahdollisuuden ympäristöperusteisten tullien käytölle maailmankaupassa. Ympäristöllinen kestävyys ja ilmastonmuutoksen torjunta olisi syytä nostaa nykyistä tehokkaammin osaksi kansainvälisen kaupan sopimuksia ja WTO:n riidanratkaisumenettelyä. Tämän tyyppinen kehitys olisi tervetullutta, sillä ilmastotavoitteita ei ole enää syytä käyttää keppihevosena protektionismin lisäämiseksi.

Lue lisää:

Hyväksytty teksti: Monenväliset neuvottelut Genevessä 30. marraskuuta – 3. joulukuuta 2021 pidettävän WTO:n 12. ministerikokouksen alla

Kuva: Mathias Reding / Unsplash

Teksti on osa marraskuun uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista