Kannanotot

Ajankohtaista

Vaatteet ja vastuu

10.10.2013 AjankohtaistaGlobaali Eurooppa KannanototSirpa sanonut

Olen huomenna A-studiossa keskustelemassa vaateteollisuuden yritysten vastuusta tuotteiden ja työolojen turvallisuudesta ja laadusta.

 

Yle uutisoi sivuillaan jo huomisesta keskustelusta http://yle.fi/uutiset/eu-komissio_valmistelee_tiukennuksia_vaateteollisuuden_valvontaan/6875428.

 

Ajattelin aiheeseen liittyen hiukan avata mitä työtä EU mielestäni voisi tehdä vaateteollisuuden vastuullisuuden lisäämiseksi.

 

1. Ensinnäkin kesällä hyväksytty tilinpäätösdirektiivi velvoittaa kaivannaisalan yrityksiä julkistamaan maakohtaisesti maksamansa verot ja muut luvut. Toistaiseksi direktiivi koskee siis vain kaivannaisyhtiöitä, mutta tällä hetkellä keskustellaan siitä, pitäisikö sitä laajentaa muihinkin yhtiöihin. Tällöin myös EU:n ulkopuolella toimivat vaateyhtiöt joutuisivat aiempaa tarkemmin ilmoittamaan esimerkiksi työntekijöiden määrän, maksetut verot ja muut sellaiset tiedot, jotka kertovat mahdollisesti työntekijöiden olosuhteista.

 

2. Toiseksi Euroopan unionissa uudistetaan parhaillaan ei-taloudellista tietoa käsittelevää raportointia. Siinä yrityksille asetetaan velvoite raportoida toimintojensa sosiaali- ja ympäristövaikutuksista. Direktiiviuudistukseen tullaan myös ehdottamaan raportoinnin muodoksi samaa kuin vuosittaisessa tilinpäätöksessä, jolloin ne voidaan integroida keskenään.

 

3. Kolmas tärkeä lakipaketti on tuotevalvontaa koskeva uudistus, joka on parhaillaan parlamentin käsittelyssä. Tämän lainsäädännön kautta voidaan valvoa tuotteiden laatua ja esimerkiksi kemikaalipitoisuutta. Tällä hetkellä vain 0,3 % EU-markkinoilla olvista tuotteista tarkastetaan.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista