Kannanotot

Ajankohtaista

Uusi Suomi, 3.4. ’Entä jos Suomessakin voitaisiin painaa lisää rahaa? – ”Katastrofaaliset seuraukset”’

3.4.2014 AjankohtaistaSirpasta sanottuaVauras Eurooppa Kannanotot

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) arvioi Euroopan keskuspankin EKP:n toimineen oikein eurokriisin hallinnassa. Hän uskoo, että jos kansallisilla keskuspankeilla olisi oikeus esimerkiksi setelirahan painamiseen, ongelmat olisivat nykyistäkin suurempia.

-Yhtenäisen valuutan sisälle ei voida lähteä luomaan mekanismeja, jotka repisivät valuuttaa sisältä rikki. Euron käyttö vaatii sitä käyttäviltä mailta tiettyjen rahapoliittisten keinojen luovuttamista eurooppalaiselle keskuspankille. Jo kansainvälisellä tasolla on nähtävissä, mihin valtioiden välinen valuuttakilpailu johtaa – tästä esimerkkinä voidaan mainita Kiinan juan. Pahimmillaan valuuttasota voi olla todellinen ”kilpajuoksu pohjalle” (race to the bottom), jonka seuraukset sekä eurolle että koko EU:n perustavanlaatuisille pilareille, sisämarkkinoille ja vapaalle liikkuvuudelle, olisivat katastrofaaliset, Pietikäinen kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

EKP päättää ohjauskorosta ja muista rahapolitiikan toimista jälleen huomenna torstaina. Yleinen näkemys markkinoilla on, että korot pysyvät ennallaan eikä muitakaan elvytystoimia ole luvassa.

– EKP on talouskriisin edetessä varmistanut sen, että pankeille riittää halpaa rahaa. EKP:n lupaus ryhtyä niin kutsuttuihin suoriin rahapoliittisiin operaatioihin on myös osaltaan toiminut vakauttavaan ja elvyttävään suuntaan, vaikkei operaatioihin ole jouduttu konkreettisesti lähtemäänkään. Mielestäni tässä tilanteessa EKP:n toimet ovat olleet oikeaa ja tarpeellista politiikkaa ja myös vastanneet sitä roolia ja mandaattia, mikä EKP:llä on, Pietikäinen toteaa.

Lähde: Uusi Suomi, 3.4.2014, http://www.uusisuomi.fi/raha/67950-enta-jos-suomessakin-voitaisiin-painaa-lisaa-rahaa-katastrofaaliset-seuraukset

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista