Kannanotot

Ajankohtaista

Ursula von der Leyen osoitti Unionin tila -puheessaan rohkeaa suuntaa ja johtajuutta

13.9.2023 AjankohtaistaBlogiGlobaali Eurooppa KannanototMedialleTiedote

Ursula von der Leyenin viimeinen Unionin tila -puhe tämän komission puheenjohtajana ei pettänyt. Von der Leyen piti puheen keskiviikkona 13.9. Strasbourgissa.

Puhe oli ehkä vahvin viesti koskaan komission puheenjohtajalta siitä, miten vahvasti EU:n pitäisi asemoida itsensä globaalisti. Tämä osoittaa jämäkkää ja rakentavaa johtajuutta, mitä arvostan.

Von der Leyen puhui voimakkaasti myös komission vihreän kehityksen ohjelman puolesta.

Ilmastomuutoksen kiihtyminen ja tarve vauhdittaa sen vastaisia toimia ei ole hävinnyt mihinkään. Oli hyvä, että komission puheenjohtaja puolsi EU:n ilmastotoimia. Eurooppalaisen teollisuuden tukeminen tässä siirtymässä on tietenkin myös tärkeää, ja siihen von der Leyen lupasi yhtä lailla toimia.

Rohkeaa oli myös von der Leyenin vahva tuki EU:n laajenemiselle uusiin jäsenmaihin sekä perussopimusten mahdollinen uudistaminen. Alustavat valmistelut ja selvitykset sekä unionin uudistumiseen että laajenemisen edellytyksiin aloitetaan. Euroopan on ajateltava suuresti eteenpäin, ja tähän von der Leyen näytti rohkeasti suuntaa.

Myös vetoomus tehokkaan ja yhteisen maahanmuutto- ja pakolaispolitiikan puolesta oli tärkeä. EU kutsuu koolle kansainvälisen pakolais- ja maahanmuuttokonferenssin.

Lisäksi puheessa oli odotetusti esillä Euroopan kestävä digitalisaatio ja sen jatko ja mahdollisuudet sekä Ukrainan sota, joka oli puheen tunteellisin osuus. On äärimmäisen tärkeää, että EU jatkaa Ukrainan tukemista niin kauan, kuin on tarpeen. Von der Leyen vahvisti puheessaan 50 miljardia lisärahoitusta Ukrainaan ja maan jälleenrakennukseen.

Keskiviikkona nähtiin eurooppalaisen johtajan puhe. Toivottavasti Ursula von der Leyen on käytettävissä lähestyvissä eurovaaleissa EPP:n kärkiehdokkaaksi ja ensi kaudella uudelleen komission puheenjohtajaksi.

Voit katsoa puheen jälkikäteen täältä.

Kuva: Martin Lahousse / EPP Group

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista