Kannanotot

Aidosti asiallasi

Unionin tila -puhe 2022 oli tuttua, taattua von der Leyenin laatua

14.9.2022 Aidosti asiallasiEkologinen Eurooppa KannanototGlobaali Eurooppa KannanototInhimillinen Eurooppa Kannanotot

Komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin tämänvuotinen Unionin tila -puhe Strasbourgissa oli tuttua, taattua von der Leyenin laatua. Puheessa oli paljon erinomaista: mielenterveysohjelman lupaaminen, ehdotus konventista perussopimuksien tarkistamiseksi (perussopimuksiin pitäisi saada mukaan sukupolvien välinen solidaarisuus), fossiilisten energiamuotojen tukemisen lopettaminen mahdollisimman nopeasti ja pienten ja keskisuurten yritysten tukeminen omalla pk-yrityspaketilla.

Von der Leyenilta kuultiin myös hyvä, rakentava avaus tulevasta talousarkkitehtuurista: enemmän mahdollisuuksia strategisiin investointeihin velkakurin estämättä, talouden yhteiset pelisäännöt paikalleen ja kokonaisvelka kuriin. Puheenjohtaja lupaili demokratian vahvistamista ja uudistamista, yhteistyötä EU:n lähialueiden kanssa, korruptionvastaista toimenpidepakettia ja oikeusvaltioperiaatteen vahvistamista entisestään.

Nuoret mainittiin aivan oikein useampaan kertaan. Heille olemmekin vastuussa ja heille rakennamme maailmaa!

Siitä päästäänkin puheen puutteisiin. Energiansäästössä merkittävä kunnianhimon tason nosto ja investoinnit rakennusten energiatehokkuuteen sekä uusiutuvaan energiantuotantoon olivat heikosti läsnä. Rakennukset ovat 40 prosenttia EU:n energiankulutuksesta, eli todella merkittävä mahdollisuus.

Ilmastonmuutoksen kasvava globaali paine oli esillä, mutta mainitut keinot olivat samoja kuin jo aiemmin esitetyt. EU:lla olisi varastossa myös paljon uusia mahdollisuuksia, kuten ilmastovastuiden parempi sisällyttäminen kansainvälisiin kauppasopimuksiin, ilmastojalanjäljen maksimitasojen määrittäminen ekodesigndirektiivissä Eurooppaan tuleville tuotteille ja laajempi koalitioyhteistyö Afrikan mantereen ilmastosiirtymän edistämisessä uusiutuvan energian ja vihreän teollisuusmurroksen kautta. Lisäksi olisin toivonut tukea kestävän rahoituksen globaaleille mahdollisuuksille.

Myös EU:n strateginen omavaraisuus nousi odotetusti esille, ja puheessa luvattiin uusi rahasto ja lainsäädäntöaloite harvinaisten raaka-aineiden saamisen turvaamiseksi. Tämä on hyvä, mutta lääkkeitä ei mainittu, vaikka myös lääkkeiden osalta EU:ssa omavaraisuutemme todella alhainen taso on huolestuttavaa.

Lisäksi nyt on jo hoppu toteuttaa tämä kaikki kuluvan vaalikauden aikana. Käytännössä komissiolla on vajaa vuosi aikaa merkittäville uusille esityksille. Siihen nähden puhe oli jopa hieman laimea. Olisin toivonut, että sosiaalisen pilarin vahvistaminen, uudet aloitteet vihreän kehityksen ohjelmaan ja aiemmin paljon puhuttu EU:n globaalin roolin vahvistaminen olisivat olleet enemmän esillä.

Puheen voi katsoa kokonaisuudessaan täältä.

Puheen voi lukea kokonaisuudessaan täältä.

#SOTEU #UVDL

 

Teksti on osa syyskuun uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.

Kuva: Martin Lahousse / EPP Group

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista