Kannanotot

Aidosti asiallasi

Ukrainan tukea on jatkettava

9.2.2024 Aidosti asiallasiAjankohtaistaGlobaali Eurooppa KannanototInhimillinen Eurooppa KannanototUutiskirje

EU:n on jatkettava rahallista ja moraalista tukea Ukrainalle niin kauan, kuin on tarpeen.

Parlamentti keskusteli neuvoston ja komission kanssa tiistaiaamuna jo lähes kaksi vuotta jatkuneesta Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa. Sodan kaksivuotispäivä lähestyy nopeasti, eikä ratkaisua sotaan ole lähitulevaisuudessa näkyvissä. Ainoa ratkaisu on Venäjän vetäytyminen itsenäisen Ukrainan alueelta.

Helmikuun alun EU-huippukokouksessa saatiin onneksi aikaan sopu EU-budjetista ja sitä kautta EU:n Ukraina-tuesta. Unkarin Viktor Orbánin viivyttely ja uhittelu sekä Ukrainan tukirahoilla kiristäminen oli kuitenkin koitua EU:lle kalliiksi. EU:lle on vahingollista, jos Venäjälle välittyy viesti unionin jakaantuneisuudesta.

Ukrainaa on autettava nyt, koska jos annamme Venäjälle periksi, Venäjä saattaa seuraavaksi olla koputtelemassa Baltian maiden tai Pohjoismaiden rajoilla. Olemme jo nähneet merkkejä Venäjän aggressiosta itärajan hybridivaikuttamisen kautta. Yhteisen EU-tuen lisäksi tarvitsemme nykyistä vahvempaa tukea isoilta EU-mailta, kuten Saksalta, Ranskalta, Espanjalta ja Italialta. Ukrainan asiassa kyseessä on koko maanosan turvallisuus, vaikka suurimman uhan saattavatkin tuntea tällä hetkellä nahoissaan Venäjän rajanaapurit.

Ukrainan tukemisessa EU:lla ei ole varaa jakautua.

Tiistaina parlamentissa käydyn keskustelun voi katsoa jälkikäteen täällä.

Kuva: Markus Spiske / Unsplash

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista