Kannanotot

Ajankohtaista

Ukrainan kriisin hoito vaatii kuumaverisyyden sijaan kylmiä hermoja

18.2.2022 AjankohtaistaBlogiGlobaali Eurooppa Kannanotot

Ukrainan kriisi on kärjistynyt viime aikoina. Aihe huolestutti myös helmikuun täysistunnossa, jossa keskustelimme tilanteesta EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan Josep Borrellin, komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin kanssa.

On selvää, että kaikkien osapuolten intressissä on eskaloitumisen välttäminen. Venäjän kanssa on pystyttävä ylläpitämään neuvotteluyhteys ja jopa ymmärtämään sen prioriteetteja, vaikkemme niitä allekirjoittaisikaan. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen entisen itäblokin maista valtaosa on käynyt liittymisneuvottelut Euroopan unionin ja Naton kanssa, ja Venäjän etupiirin käänteinen kehitys ei ole vastannut sen omia tavoitteita.

On itsestäänselvää, että jokaisella maalla on oikeus itsenäisyyteen ja omien turvallisuusratkaisujensa valintaan ilman ulkopuolista painostusta tai etupiiriajattelua. Tämä oikeus on luonnollisesti myös Ukrainalla, jonka koskemattomuutta puolustamme täysin voimin. EU on ollut harvinaisen yhtenäinen ja yksisanainen tämän viestimisessä Venäjälle yhdessä Naton kanssa. Olemme myös valmiita nopeastikin laajentamaan taloudellisten pakotteiden keinovalikoimaa, mikäli Ukrainaan hyökättäisiin.

Kriisin yhteydessä on korostunut myös tarve edistää EU:n strategista autonomiaa. Autonomiasta keskustellessa tulee ymmärtää, että kyse on ennen kaikkea sen määrittelystä, mihin asioihin EU:n pitää kyetä ilman riippuvuutta toisista maista tai mantereista. On oleellista määritellä, mitä varten tai missä asioissa EU:n tulee olla autonominen. Kriisi korostaa pidemmällä aikajänteellä myös tarvetta EU:n yhteisen puolustusulottuvuuden rakentamiseen.

EU:lla on Ukrainan kriisissä runsaasti tehokkaita työkaluja käytössä, kun jäsenmaiden yhteinen tahto löytyy. Työkaluja ovat eriasteisesti kiristettävät talouspakotteet, ääritilanteissa myös Venäjän poissulkeminen kansainvälisestä rahanvaihtojärjestelmästä. On kyettävä välttämään provosoitumista viimeiseen asti, sillä pelotteluun ja uhkailuun reagoiminen pelaa helposti vain vastapuolen pussiin.

Keskustelun voi katsoa jälkikäteen täältä ja täältä.

Teksti on osa helmikuun uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.

Kuva: Martin Lahousse / EPP Group

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista