Kuluttajien ympäri Euroopan on pystyttävä luottamaan siihen, että kaupoissamme myydään turvallisia tuotteita. Tämä ei kuitenkaan edelleenkään ole itsestään selvää: tämä käy selkeästi ilmi tänään julkaistusta EU:n yhteisen tuoteturvallisuuden tiedonvaihtojärjestelmän, RAPEX:in vuosikatsauksesta. Katsauksen yhteydessä julkaistut suositukset nostavat tuotteiden seurattavuuden ja tehokkaan markkinavalvonnan tuoteturvallisuuden kulmakiviksi. Näitä tehostava lainsäädäntö on uudistumassa. Vastaan parlamentin kannasta markkinavalvontaan.
Kuten edellisinä vuosina, suurin osa vaarallisiksi luokitelluista tuotteista olivat vaatteita, muita tekstiileitä sekä leluja. Näiden aiheuttamista vaaroista yleisimpiä oli vaarallisille kemikaaleille altistuminen sekä tukehtumisen tai kuristumisen vaara.
Vaarallisia kemikaaleja on löydettävä tuotteista kautta linjan: niin tekstiileistä kuin leluista tai huonekaluistakin. Kuristumisen vaara taas oli yksi yleisimpiä syitä ilmoittaa vaatteet RAPEX-tietokantaan. Muita esimerkkejä vaarallisista tuotteista vuonna 2013 olivat esimerkiksi tatuoinneissa käytetty muste, joka sisälsi useita kiellettyjä ja terveydelle vaarallisia kemikaaleja tai romahtavia lastenrattaita.
Suurin osa vaaralliseksi luokitelluista tuotteista saapui EU-alueelle edellisten vuosien tapaan Kiinasta (64%) – sekä mm. Turkista. Tuotteiden alkuperän ja myyntiketjun jäljittäminen on kuitenkin ongelmallista edelleen, sillä noin 26 prosentista vaarallisia tuotteita puuttui selkeän tunnistamisen helpottavat tiedot (tuotteen merkki, numero…)
Tuotevalvontaa koskevaa lainsäädäntöä ollaan tällä hetkellä uudistamassa: tavoitteena on valvonnan tehostaminen lisäämällä eri EU-maiden viranomaisten yhteistyötä sekä selventämällä ja osaltaan tiukentamalla valvontaa koskevia sääntöjä. Vastaan parlamentin kannasta tähän lainsäädäntöön. Valitettavasti lainsäädäntö on tällä hetkellä jumissa johtuen jäsenmaiden vastustuksesta. Suurimpia kiistakysymyksiä on juuri tuotteiden seurantaa helpottava vaatimus alkuperämaamerkinnöistä.
RAPEX-katsauksen ja tilastoja pääset lukemaan tästä linkistä.