Kannanotot

Ajankohtaista

Tonnikalojen kannalle hoitosuunnitelma

15.9.2023 AjankohtaistaBlogiEkologinen Eurooppa Kannanotot

Euroopan parlamentti hyväksyi syyskuun täysistuntoviikolla tonnikalan monivuotisen hoitosuunnitelman vahvistamisesta Itä-Atlantilla ja Välimerellä.

Kansainvälisen Atlantin tonnikalojen suojelukomission (”ICCAT”) -yleissopimuksella luodaan puitteet alueelliselle yhteistyölle tonnikalojen ja tonnikalojen kaltaisten lajien säilyttämiseksi ja hoitamiseksi Atlantin valtamerellä ja sitä ympäröivillä merillä. ICCATilla on valtuudet tehdä päätöksiä sen lainkäyttövaltaan kuuluvan kalastuksen säilyttämisestä ja hoidosta, jotka sitovat sopimuspuolia.

Vastaavat kalastus- ja kalakantojen hoitosuunnitelmien sopimukset ovat hyvin yleisiä. Tarkoituksena on muun muassa varmistaa kalakantojen elinvoimaisuus ja riittävyys sekä meriympäristön hyvinvointi.

Suomessa on viime aikoina puhuttu paljon Euroopan komission esittämästä ehdotuksesta Itämeren kalastusmahdollisuuksiksi vuodeksi 2024 ja erityisesti silakan kalastusrajoituksesta. Silakan kanta on heikentynyt ja pudonnut alle kestävän kannan. Romahduksen estämiseksi Euroopan komissio esitti silakan kalastukselle vuoden taukoa.

EU:n, mukaan lukien Itämeren, kalakantoja on hoidettava kestävästi, jotta turvaamme elinvoimaiset kalakannat myös tuleville vuosille ja sukupolville.

Lue lisää:

Hyväksytty teksti: Tonnikalan monivuotinen hoitosuunnitelma Itä-Atlantilla ja Välimerellä

Teksti on osa syyskuun uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.

Kuva: Kate Estes / Unsplash

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista