Kannanotot

Ajankohtaista

Toimittajien ja ihmisoikeuspuolustajien suojelu aiheettomilta kanteilta

14.7.2023 Ajankohtaista

Strategiset, häirintätarkoituksessa toimittajia vastaan nostetut kanteet eli SLAPP-kanteet ovat etenkin toimittajia ja ihmisoikeuspuolustajia vastaan kohdistettu häirintämuoto. Niiden tarkoitus on estää toimittajia tekemästä työtään erityisesti tutkivan journalismin alueella. SLAPP-kanteet ovat viime vuosina yleistyneet Euroopassa merkittävästi, ja nämä kiusantekokanteet rajoittavat vapaan median toimintakenttää.

Journalismin toimintamahdollisuuksia edistävän Euroopan neuvoston foorumin vuoden 2020 vuosikertomuksen mukaan toimittajiin on viime vuosina kohdistunut kasvava määrä jatkuvaa ja hälyttävää väkivaltaa sekä pelottelua, ja onkin äärimmäisen tärkeää, että EU ottaa käyttöön konkreettiset ja riittävät toimenpiteet toimittajien suojelemiseksi. Toimittajien suojelemisen lisäksi on tärkeää, että journalismiin liittyvät rikokset tutkitaan ja niistä annetaan asianmukaiset tuomiot.

Toistaiseksi jäsenvaltioiden lainsäädännössä on ollut vain vähän mainintoja toimittajien suojelusta: Suomessa SLAPP-kanteita voitaisiin joidenkin arvioiden mukaan estää jo nykyisillä prosessilainsäädännön säännöksillä, mutta erillistä lainsäädäntöä ei Suomessakaan ole. Täysistunnossa käsitelty, SLAPP-kanteita vastaan ehdotettu lainsäädäntö onkin siis hyvin tervetullut ja ajankohtainen esitys. Direktiivin tarkoitus on tarjota tuomioistuimille sekä SLAPP-kanteiden kohteille välineet torjua perusteettomia ja aiheettomia kanteita esimerkiksi siten, että tuomioistuimet voisivat jo varhaisessa vaiheessa hylätä aiheettoman kanteen. Parlamentissa käsiteltiin myös ulkoasiainvaliokunnan oma-aloitemietintöä toimittajien suojelusta globaalisti. 

Teksti on osa heinäkuun uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista