Tämänviikkoisen täysistunnon keskustelluimmasta aiheesta, päästökaupan nk. takapainottamisesta, äänestettiin tänään. Tiukan äänestyksen lopputulema oli pettymys: komission esitys päästöhuutokaupan lykkäämisestä myöhemmälle kaatui äänestyksissä.
Olen surullinen siitä viestistä, minkä äänestys antaa politiikan halusta hoitaa ilmastokysymystä. Itse äänestin komission esityksen puolesta. Taistelu ilmastonmuutosta vastaan ei ratkea yksin päästökaupan avulla, mutta EU:n ilmastopolitiikan lippulaivana järjestelmän toimivuudella on merkitystä. Päästöoikeuksien hinta hipoo maata. Samalla oikeuksien ylijäämä on vain lisääntynyt vuosi vuodelta. Niin kutsutulla takapainottamisella haluttiin luoda niukkuutta markkinoille lykkäämällä osa päästöoikeuskauppaa vuosille 2019 – 2020.
Olin keskustelemassa asiasta ennen äänestyksiä myös Ylen Ykkösaamussa tänään. Ykkösaamun keskustelun voit kuunnella tästä linkistä.
Päästökauppajärjestelmä ole syntynyt tyhjästä, vaan se on lainsäädännöllä luotu markkina. Kyse ei siis ole siitä, etteikö markkinamekanismin haluttu antaa toimia – kyse on siitä, että järjestelmässä on alunperäinen valuvika: ilmaisia päästöoikeuksia kelluu markkinoilla ylijäämäksi asti. Järjestelmä luotiin siksi, että sillä ohjattaisiin investointeja vähähiilisen yhteiskunnan rakentamiseen. Kun Happy Meal -ateria maksaa suurin piirtein saman verran kuin tonni hiiltä ei kuitenkaan liene yllätys, ettei järjestelmä tue nykyisellään haetun tasoista muutosta.
Tilanne on heikentänyt halukkuutta tehdä niitä pitkän aikavälin investointeja vihreän talouden ratkaisuihin, jotka luovat uusia työpaikkoja ja kestävää talouden kasvupohjaa. Takapainottaminen oli hyvä uutinen niille, jotka ovat viime vuosina vahvasti panostaneet puhtaaseen teknologiaan ja uusiutuviin energiamuotoihin. Näitä yrityksiä ei tulisi rankaista missään nimessä.
Samalla tarve ilmastonmuutoksen torjuntaan käy yhä selvemmäksi. On äärimmäisen huolestuttavaa ja surullista, ettei ilmastotoimien kunnianhimon taso kasva – päinvastoin – samalla, kun arviot jopa 6 asteen lämpenemisestä vuosisadan loppuun tultaessa yleistyvät.
Tänään äänestyksissä ollut backloading olisi pelkkä korjausliike, eikä sillä ratkaista ilmastonmuutosta. Tulevaisuudessa häämöttää pakollinen päätös päästökauppajärjestelmän syvemmälle käyvästä uudistuksesta. Ilmastohaasteen mittainen vastaus menee myös itse päästökauppaa pidemmälle: pakettiin tulee kuulua yhteiskunnan aito ekomodernisaatio ja resurssitehokkuus.