Kannanotot

Aidosti asiallasi

Tieteellisen tutkimuksen vapaudesta ei saa tinkiä

19.1.2024 Aidosti asiallasiAjankohtaistaInhimillinen Eurooppa Kannanotot

Viime aikoina on ollut havaittavissa yhä enemmän hyökkäyksiä tutkijoita ja tiedettä vastaan. Se on kuitenkin paras tapa, jolla hahmotamme todellisuutta, opimme siitä ja parannamme sitä. Tiede on kaiken viisauden alku ja juuri. Tieteen tuleekin olla itsenäistä ja esimerkiksi poliittisesta vaikuttamisesta vapaata. 

Parlamentissa hyväksyttiin suositukset komissiolle tieteellisen tutkimuksen vapauden edistämisestä EU:ssa. Suosituksissa esimerkiksi vaaditaan yksittäisten tutkijoiden oikeuksien turvaamista ja kunnioittamista, tieteellisten tutkimusorganisaatioiden eli esimerkiksi yliopistojen tosiasiallisen institutionaalisen itsemääräämisoikeuden turvaamista sekä julkishallinnon velvollisuutta kunnioittaa, suojella ja edistää tieteellisen tutkimuksen ja institutionaalisen itsemääräämisoikeuden vapautta sekä varmistaa sen toteutuminen.

Komission on syytä lähteä valmistelemaan uutta lainsäädäntöä, sillä jo nyt Euroopassa on havaittavissa, ettei esimerkiksi tutkimus ole kaikkialla täysin poliittisesta vallasta vapaata. Senpä vuoksi parlamentti haluaa sisällyttää lainsäädäntöehdotukseen järjestelmän, jonka avulla voitaisiin ilmoittaa tieteellisen tutkimuksen vapauteen kohdistuneista rikkomuksista.

Pidän nykyistä kehityssuuntaa huolestuttavana – siksipä meillä on tehtävä kaikkemme, että tieteellisen tutkimuksen vapaus turvataan jatkossakin!

 

Lue parlamentin mietintö tästä.

Kuva: Janko Ferlič / Unsplash

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista