Kannanotot

Ajankohtaista

Tiedote: Pietikäinen vetoaa Koskiseen: Mehiläiskuolemat otettava vakavasti

21.2.2013 AjankohtaistaEkologinen Eurooppa Kannanotot

Suomen maa- ja metsätalousministeriö suhtautuu vaarallisen yliolkaisesti mehiläisten kohtaloon vastustaessaan EU:n komission kaavailemaa vaarallisten kasvinsuojeluaineiden kieltoa, arvioi kokoomuksen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen.

”Erityisen huolestuttavaa on, jos pitää paikkansa, että komissio olisi lykännyt esitystään Suomen jyrkän kannan vuoksi. Vetoan vakavasti ministeri Jari Koskiseen, jotta Suomi ei jarruttaisi tätä kohtalokasta päätöstä”, sanoo Pietikäinen.


Pietikäinen muistuttaa, että kasvinsuojeluaineina käytettävien neonikotinoidien osuus mehiläiskuolemiin on ilmeinen. ”Päätös näiden aineiden kieltämisestä ainakin toistaiseksi on tehtävä ripeästi, jotta se ehtii voimaan jo tämän satokauden aikana. Mikäli käytäntö ja tutkimukset osoittavat, että neonikotinoideilla ei ole vaikutusta mehiläiskantaan, niin kielto voidaan perua.”

”Ymmärrän, että korvaavien torjunta-aineiden löytäminen on vaikeaa. Toisaalta, näin ajateltiin aikanaan myös DDT:n kohdalla. Mehiläiskuolemat ovat kuin toisinto 60-luvun hiljaisesta keväästä, jolloin DDT:n käyttö hiljensi lintujen laulun.”

”Ilman pölyttäviä hyönteisiä kasvinviljelykin on vaikeuksissa. Mehiläispölytys lisää rypsisatoa arviolta 10-15 prosenttia”, muistuttaa Pietikäinen.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista