Kannanotot

Ajankohtaista

Tiedote: Pietikäinen: Kainuu osoittaa – ympäristöhallintoa uudistettava

6.3.2013 AjankohtaistaEkologinen Eurooppa KannanototSirpa sanonut

”Kainuun ELY-keskuksen vakavat puutteet osoittavat, että ympäristöhallinnon uudistuksilla on kiire”, sanoo kokoomuksen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen.

”Vaasan hallinto-oikeuden päätös kumota Talvivaaran viimevuotinen jätevesien juoksutukseen myönnetty poikkeus osoittaa jälleen, miten vakavia puutteita Kainuun ELY-keskuksen toiminnassa on.”Hallinto-oikeuden päätöksen mukaan Talvivaara ei voi vedota ympäristönsuojelulain pykälään 62 poikkeuksellisista tilanteista olosuhteissa, jotka johtuvat sen omasta toiminnasta. Tämä pykälä oikeuttaa poikkeustoimiin vain, jos kyseessä on odottamaton luonnonkatastrofi. Pykälää ei voi myöskään käyttää tilanteissa, jotka vaativat ympäristöluvan muutoksen.

Pietikäinen muistuttaa, että vaikka tämänvuotinen ylijäämävesiä koskeva poikkeus ei ole suoraan verrannollinen, se on kuitenkin perustaltaan samanlainen.

Kainuussa tehdyt ratkaisut osoittavat poikkeuslupia myönnettävän kevein perustein:

”Vaasan hallinto-oikeuden päätös, joka koski viime vuonna myönnettyjä poikkeuksia ja ELY-keskuksen tämänkeväinen päätös myöntää poikkeus osoittavat, ettei ympäristönäkökulmien polkeminen tule muuttumaan ilman hallinnollista uudistusta.”

”Jatkuvat ongelmat niin valvonnassa kuin lupien myöntämisessä osoittavat selkeästi muutama vuosi sitten toteutetun aluehallintouudistuksen epäonnistuneen ympäristöhallinnon osalta”, Pietikäinen kritisoi.

Aluehallintouudistusta koskevassa selonteossaan hallitus on luvannut valmistella ympäristöhallinnon erityisasiantuntemusta vaativien tehtävien mahdollista siirtämistä valtakunnallisiksi ja valtakunnallisesti merkittävien tehtävien kokoamista yhteen yksikköön. Pietikäisen mukaan ratkaisuja on ongelmien vakavuuden vuoksi syytä kiirehtiä.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista