Kannanotot

Ajankohtaista

Tiedote: Kunnianhimottomaksi jäänyt luomuasetus ei kannusta investoimaan luomutuotantoon

17.4.2018 AjankohtaistaBlogiEkologinen Eurooppa KannanototTiedoteYleinen

Luomuasetus ei kannusta investoimaan luomutuotantoon Suomessa, eikä takaa riittävää eläinten hyvinvointia Euroopassa.

Erityisen ongelmallista Suomen kannalta on, että kasvualustojen käyttö sallitaan vain määräajan puitteissa. Suomen mahdollisuus lisätä luomukasvisten tuotantoa kasvihuoneissa on heikompi, kun varmuutta luomutuotannon sallimisen jatkosta kasvualustoilla ei ole.

Parlamentin hyväksyttäväksi tulevassa esityksessä Suomelle, Ruotsille ja Tanskalle on myönnetty poikkeus käyttää kasvualustoja vielä 10 vuotta asetuksen voimaan tulon jälkeen, eli vuoteen 2030 saakka. Valitettavasti poikkeus koskee vain jo luomusertifikaatin saaneita, eli uusi asetus ei kannusta aloittamaan tai investoimaan luomutuotantoon Suomessa.

”Seuraavien 10 vuoden aikana tuotantomenetelmillä ja neuvotteluilla on varmistettava, että kasvistentuotanto kasvihuoneissa, myös kasvualustoilla, voi saada pysyvästi luomustatuksen”, Pietikäinen kommentoi.

Myös asetuksen eurooppalaiset torjunta-ainejäämien raja-arvot jäivät liian heikolle tasolle, jolloin ne eivät kykene takaamaan kaikissa tapauksissa tuotteiden puhtautta kuluttajille.

Pietikäisen mukaan uuden luomuasetuksen myötä eläinten hyvinvointimääräykset jäävät edelleen niin yleiselle tasolle, etteivät kuluttajat voi luottaa edes luomutuotannon takaavan eläinten hyvinvointia. Eläinten hyvinvointi jää siis edelleen riippuvaiseksi jäsenmaiden omasta lainsäädännöstä.

Pietikäinen korostaa, että tavoiteluvun asettaminen luomutuotannolle on tärkeää. Pietikäisen Euroopan parlamentin ympäristövaliokunnassa laatimassa lausunnossa tavoitteeksi esitettiin viidennes peltopinta-alasta vuoteen 2030 mennessä.

Luomutuotannon osuus EU:ssa on 6,7 % maatalouden pinta-alasta. Vuosina 2012–2016 luomutuotanto kasvoi 18,7 % ja sen

odotetaan edelleen kasvavan. (Eurostat, 2017)

Suomessa kysynnän kasvu on lisännyt luomutuotteiden pinta-alaa myös kaupoissa ja tuonut uusia tuotteita järjestelmän piiriin.

Suomella onkin kunnianhimoinen tavoite lisätä luomuviljelyn pinta-alaa viidennekseen vuoteen 2020 mennessä. Valitettavasti luomuasetuksen uudistaminen tulee vaikeuttamaan luomutuotannon kasvattamista asetuksen voimaan tulon jälkeen.

Euroopan parlamentti äänestää tällä viikolla luomulainsäädännön uudistamisesta. Uudistamisprosessi alkoi jo 2014, kun komissio antoi ehdotuksensa luomuasetukseksi.

Lisätietoja:

Sirpa Pietikäinen

sirpa.pietikainen@ep.europa.eu

+358 504 666 222

@spietikainen

 

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista