Kannanotot

Ajankohtaista

Tiedote: Jäsenmaat hukkaavat eurooppalaisten veronmaksajien varoja

6.11.2012 AjankohtaistaInhimillinen Eurooppa KannanototSirpa sanonutVauras Eurooppa Kannanotot

Euroopan tilintarkastustuomioistuimen tänään julkaistun vuosikertomuksen mukaan jäsenmaiden toteuttama EU-rahojen valvonta pettää vieläkin pahasti. Erityisesti näin tapahtuu maatalous- sekä aluepolitiikan aloilla, joissa maksujen arvioitu virhetaso on välillä 6-7,7%.

”Oleellista on huomata, että kyse ei ole siitä, että EU valuttaisi rahojaan hukkaan. Kyse on ensisijaisesti valvonnasta – josta vastaavat jäsenvaltioiden viranomaiset”, Sirpa Pietikäinen toteaa.

Esimerkiksi aluepolitiikan energian ja liikenteen osalta tilintarkastustuomioistuimen raportti toteaa, että jäsenvaltioilla oli riittävästi tietoa, jotta ne olisivat voineet havaita ja korjata 62% kaikista virheistä. Vastaava luku työllisyys- ja sosiaaliasioissa oli 76%.

”Valvonnan parantamisessa jäsenmailla on näytön paikka. Esimerkiksi koheesiopolitiikan rahoista on tähän saakka saanut liian vapaasti siirtää tukikelvottomia menoja uusiin projekteihin”, Pietikäinen mainitsee.  

Virheellisten maksatusten takaisinperintää toteutetaan komission puolesta jo nyt. Esimerkiksi aluepolitiikan virheellisiä maksatuksia on budjettikaudella määrätty takaisinperittäväksi jo yli 9 miljardia euroa.

”Valvonta- ja ennen kaikkea sanktiojärjestelmän tehostaminen onkin välttämätöntä. Sanktioilla lisätään rahoituskorjausten vaikutusta ja siten pienennetään mahdollisuutta korvata tukikelvottomia menoja muilla menoilla. Väärin perustein tehdyt maksatukset tulee myös periä täysmääräisesti takaisin”, Sirpa Pietikäinen vaatii.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista