Lähetin tänään komissiolle kirjallisen kysymyksen liittyen terveysväitteisiin ja niiden hyväksymisprosessiin. Aihe on ollut kiistanalainen jo pitkään. Euroopan komissio on ottanut tiukan linjan terveysväitteiden osalta, kun se hyväksyi viime keväänä vain kourallisen tuntemiamme väitteitä. Mustikoita ei saa enää mainostaa antioksidanttien lähteenä ja Gefilus-tuotteet joutuivat muuttamaan markkinointiaan.
Peruste terveysväitteiden kitkemiselle on ymmärrettävä: kaupan hyllyillä on liikaa tuotteita, joiden kyljessä lukee harhaanjohtavia ja vääriä väitteitä. Niinpä komissio päätti suojella kuluttajia asettamalla tiukat kriteerit. Rima jäi kuitenkin liian korkealle ja kuluttajansuojan tavoite vesittyi. Kuluttajalla on oikeus tietää tuotteesta, jolla voi olla heidän terveyteensä positiivisesti vaikuttavia aineita. Se on kuluttajansuojaa yhtä lailla kuin harhaanjohtavien väitteiden kitkeminen. Tässä emme ole vielä löytäneet tasapainoa lainsäädännön tasolla.
Nyt jättämäni kysymys liittyy komission mahdolliseen menettelytapavirheeseen terveysväiteasetuksen soveltamisessa. Komissio on parhaillaan arvioimassa ruokaturvallisuusviranomaisen EFSA:n lausuntoa liittyen kasvisteroleiden ja kasvistanoleiden terveysvaikutuksiin. Molemmilla ainesosilla on todettu olevan vaikutusta kolesterolin alenemiseen, mutta uusi tieteellinen tutkimus osoittaa selvästi, että kasvistanoleilla sitä on enemmän.
Komissio on kuitenkin aikeissa niputtaa näiden ainesosien terveysväittämät yhteen ja kohdella niitä samojen sääntöjen mukaan. Lisäksi se on aikeissa tehdä näin vain yhden elintarvikeyrityksen hakemuksen perusteella. Päätös kuitenkin vaikuttaisi monien muidenkin yritysten tuotteisiin ja niiden markkinointiin. Esimerkiksi Suomessa pitkään tehty kolesterolin alentamiseen tähtäävä tuotekehittely on perustunut suurilta osin kasvistanolien vaikutukseen. Mikäli komissio nyt päättää antaa saman statuksen kasvisterolivalmisteille, se vetää mattoa tämän tutkimuksen alta.
Tässä linkissä komissiolle lähtenyt kysymykseni.