Kannanotot

Ajankohtaista

Terveyskomissaari CAM-seminaarissa: terveystuotteiden ja -palveluiden saatavuus ja vapaus valita ovat perusoikeuksia

27.6.2013 AjankohtaistaInhimillinen Eurooppa KannanototSirpa sanonutUutisnauha

 

CAM-meppiryhmä sai tänään kunnianarvoisen vieraan: terveyskomissaari Tonio Borg osallistui järjestämäämme tilaisuuteen, jossa aiheena oli vaihtoehtolääketiede kannattavana investointina terveyteen. Tilaisuus oli historiallinen, sillä se oli ensimmäinen kerta, kun saimme itse komissaarin paikalle keskustelemaan siitä, miten täydentävää- ja vaihtoehtoista lääketiedettä (CAM) tulisi edistää ja säädellä EU:n tasolla.

 

Komissaari antoi konkreettisia lupauksia siitä, miten aikoo omassa roolissaan toimia CAM-lääketieteen edistämiseksi. Komission esimerkiksi aikoo valmistella vuoden lopulla raportin lääkkeiden saatavuudesta. CAM-tuotteiden saatavuus tulee olemaan osana tätä raporttia.

 

CAMwith Borg

 

Etusijalla on oltava valinnan vapaus. Komissaarin mukaan potilaat on asetettava kuskin paikalle antaen heille mahdollisuuden valita hoidot ja tuotteet, mikä edellyttää sitä, että ne ovat yhtä lailla saatavilla ja korvattavissa. Ennakkoluulojen sävyttämän terveydenhuoltopolitiikan sijaan tulisi lisätä valinnaisuutta – tutkimustuloksia CAM-hoitojen vaikuttavuudesta on paljon ja niiden meriitti kokonaisvaltaisen hoidon takaajana on hyvin tunnettu.

 

Pitäisikö CAM-lääketieteelle sitten luoda oma eurooppalainen lainsäädäntökehys? Komissaari vastasi tähän kysymykseeni toteamalla, että kehykset ovat jo olemassa lääketuotteita koskevan lainsäädän muodossa. Kyse on ennemminkin siitä, noudatetaanko niitä. Ongelmana on myös se, että jokainen jäsenmaa tulkitsee sääntöjä omalla tavallaan. Komissaari antoi henkilökohtaisen lupauksensa siitä, että hän ottaa asian puheeksi heti ensi viikolla jäsenmaiden terveysministerien kokouksessa.

 

Tänään pitkäjänteinen työni CAM-asioiden eteen parlamentissa tuntui liikahtaneen ison askeleen eteenpäin. Terveysasioista vastaava komissaari vaikuttaa olevan ”CAM-ihmisiä” ja kuunteli herkällä korvalla huoliamme. On tärkeää saada päätöksenteon johtopaikoille taas uusi asian puolestapuhuja, joka pystyy tuomaan ajamamme näkökulman esille sopivissa yhteyksissä.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista