Kannanotot

Aidosti asiallasi

Tekijänoikeudet digiaikaan

27.3.2019 Aidosti asiallasiAjankohtaistaInhimillinen Eurooppa KannanototYleinen

Vaikka äänestysnappulat menivätkin äänestyksessä sekaisin (virheellinen ääni on korjattu), kannatan parlamentin hyväksymää tekijänoikeusdirektiiviä. Parlamentti hyväksyi tiistaina uudet digitaaliset tekijänoikeussäännöt, joilla parannetaan tekijänoikeuksien toteutumista internetissä, erityisesti YouTuben kaltaisilla alustoilla.

Lainsäädäntö koskee vain suuria toimijoita, joiden päätoiminta on erilaisen materiaalin jakaminen. Poissuljettuja ovat kaikki muut, muun muassa pienet startupit tai yritykset, jotka ovat toimineet alle kolme vuotta. Alustat hoitavat korvaukset tekijöille samaan tapaan kuin jo nyt kirjaston tai radion osalta tehdään. Tämän materiaalin normaali yksityiskäyttö on täysin mahdollista, kuten myös oman sisällön jakaminen. Yksityishenkilö ei ole oikeusvastuussa jakamastaan sisällöstä nykyistä enempää. Häävideoiden, meemien, kollaasien ja muiden vastaavien tekeminen ja jakaminen kuten tähänkin saakka.

Tekijänoikeudet takaavat luovan työntekijän tulon ja mahdollisuuden tuottaa meille iloksi lisää musiikkia, kirjallisuutta sekä elokuvia. Ilman kunnon korvausta meillä ei ole taidetta kaikissa upeissa eri muodoissaan – siksi tekijänoikeuksien merkitystä ei pidä aliarvioida.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista