Kannanotot

Ajankohtaista

Täysistunto hyväksyi historiallisen vähimmäispalkkadirektiivin

16.9.2022 Ajankohtaista

EU:ssa on juuri hyväksytty ensimmäinen vähimmäispalkkoihin liittyvä lainsäädäntö eli tuttavallisemmin minimipalkkadirektiivi. Tämä on historiallista, sillä direktiivillä takaamme monelle eurooppalaiselle paremman toimeentulon ja hieman helpomman arjen. Se parantaa merkittävästi monen matalapalkkaisissa töissä työskentelevän eurooppalaisen asemaa, mikä on erityisen tärkeää etenkin juuri nyt inflaation voimistuessa jyrkästi ja energianhintojen noustessa raketin lailla.

Näistä syistä tuin vähimmäispalkkadirektiiviä parlamentin äänestyksessä keskiviikkona. Samaan aikaan tämä vähimmäispalkkadirektiivi sallii sen, että sitä ei sovelleta Suomeen, vaan Suomen oma järjestelmä erillisine työehtosopimuksineen säilyy vaikutuksitta. Tämä johtuu siitä, että suomalaisten työehtosopimusten kattavuus on yli vaaditun 80 prosentin osuuden palkansaajista. Näin ollen direktiivi ei vaikuta suomalaisiin työmarkkinoihin.

Sen sijaan direktiivillä on iso merkitys sille 10 prosentille eurooppalaisista työntekijöistä, joka elää köyhyysrajalla, ja 70 prosentille matalapalkkaisista työntekijöistä, joka murehtii jatkuvasti toimeentuloaan.

Vähimmäispalkkadirektiiviin löytyi neuvoston ja parlamentin välisissä neuvotteluissa sopu jo kesäkuussa, ja heinäkuussa se hyväksyttiin työllisyys- ja sosiaaliasioiden valiokunnassa. Keskiviikkona parlamentti antoi lopullisen hyväksyntänsä direktiiville.

Lisätietoa:

Parlamentin päätöslauselma: Riittävät vähimmäispalkat Euroopan unionissa

Komission esitys

 

Teksti on osa syyskuun uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.

Kuva: Towfiqu Barbhuiya / Unsplash

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista