Kannanotot

Ajankohtaista

Täysistunnossa keskustelua eurobondeista

15.1.2013 AjankohtaistaSirpa sanonutVauras Eurooppa Kannanotot

Illalla täysistunnossa keskityttiin talousasioihin, kun parlamentissa keskusteltiin sekä uudistuvasta luottoluokituslaitoksia koskevasta lainsäädännöstä, että komission eurobondeja koskevasta vihreästä kirjasta.

Nostin omassa eurobondi-puheenvuorossani esille sen, miten keskustelu harmillisen usein jumittuu vähän kuin varjomiekkailuksi kahden vaihtoehdon välillä: talouden tasapainon tai solidaarisuuden. Tosielämässä tarvitsemme molempia – sekä julkisten talouksien velkamäärän hallintaa, mutta myös sellaisia pitkän tähtäimen hyvin suunniteltuja toimia, jotka hillitsevät tulevaisuuden velkakustannuksia.

Lue Verkkouutisten juttu aiheesta.

Eurobondit ovat hyvin suunniteltuina ratkaisu, josta sekä jäsenmaat että euromaiden kansalaiset hyötyvät. Euroalueen yhteiset joukkovelkakirjat hillitsisivät lainakulujen heilahteluja ja laskisivat koronhoitokuluja, sillä eurobondit olisivat kokonaisuudessaan vakaampi ja mielenkiintoisempi sijoituskohde kuin yksittäisen euromaan joukkovelkakirjat. On itsestään selvää, ettei yhteisiä joukkovelkakirjoja voida rakentaa ilman, että mekanismiin sidotaan samalla tiukka talouskuri. Oikein suunniteltuna bondit toimisivat kuitenkin tehokkaasti myös vakaus- ja kasvusopimuksen varmistajana.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista