Kannanotot

Aidosti asiallasi

Tavaroiden korjaamisesta houkuttelevampi vaihtoehto

24.11.2023 Aidosti asiallasiAjankohtaistaEkologinen Eurooppa Kannanotot

Euroopan parlamentti äänesti tiistaina kannastaan direktiiviksi tavaroiden korjaamista edistävistä yhteisistä säännöistä. 

Siirtyminen lineaarisesta taloudesta kiertotalouteen vaatii kestävän tuotepolitiikan lisäksi myös muutoksia yritysekosysteemeihin ja kuluttajien käyttäytymiseen. Kuluttajien käyttäytymisen muutokseen voidaan kannustaa tiedottamisella, lisäämällä kuluttajien vaikutusmahdollisuuksia ja kuluttajasuojan tuomia oikeuksia sekä tarjoamalla helppoja ja vaivattomia vaihtoehtoja uuden tuotteen ostamiselle. 

Komission tarkoituksena on tuoda kuluttajille säästöjä ja tukea Euroopan vihreän kehityksen ohjelman ja kiertotalousstrategian tavoitteita. Välttämätöntä on helpottaa tuotteiden korjaamista uuden ostamisen sijasta tekemällä korjaamisesta kustannustehokkaampaa, edistämällä korjausalan kehittymistä ja kannustamalla tuottajia ja myyjiä kehittämään kestävämpiä liiketoimintamalleja. 

On varmistettava erityisesti, että yhä useampi tavara korjataan lakisääteisen takuun puitteissa sekä helpottamalla korjaamista myös lakisääteisen takuun umpeuduttua tai tavaran kulumisen johdosta tarjoamalla kuluttajille korjauttamisoikeuden. Näihin tavaroihin kuuluvat esimerkiksi useat elektroniikkatuotteet, kuten televisiot ja pesukoneet. 

Kuluttajien arjen helpottamiseksi luodaan verkkoalusta, jonka kautta kuluttajat löytävät alueellaan toimivia korjauspalveluita ja kunnostettujen tavaroiden myyjiä. Korjaamisen tulisikin olla tarpeeksi vaivatonta, jotta arkeaan pyörittävät ihmiset kokevat sen uutta ostamista miellyttävämmäksi vaihtoehdoksi. Uuden ostamisen tavasta on muutoin vaikea päästä eroon. 

Kiertotalous ei synny vain mekaanisena prosessina vaan tarvitsee kierrätysekosysteemin lisäksi myös osaavia ihmisiä, kuten käsityöntekijöitä, suutareita, räätäleitä, korjaajia, entisöijiä, insinöörejä, tekniikkoja ja muita alan ammattilaisia. Pidetään siis huolta, että meillä on osaavia ammattilaisia myös jatkossakin!

Teksti on osa marraskuun uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.

Kuva: Rabie Madaci / Unsplash

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista