Kannanotot

Ajankohtaista

Tarvitsemme syrjinnänvastaisen direktiivin – ja nopeasti

21.4.2023 Ajankohtaista

EU:ssa on ollut 15 vuotta teossa syrjinnänvastainen direktiivi, joka varmistaisi, että EU:ssa toteutettaisiin syrjinnänvastaista lainsäädäntöä paremmin kuin nykyään. Olisi hyödyllistä, että kaikki syrjinnänvastainen lainsäädäntö olisi sisällytettynä yhteen pakettiin. Jotkut EU-jäsenmaat ovat kuitenkin, surullista kyllä, jarruttaneet lain valmistelua jo sen esittämisestä lähtien.

Euroopan komissio esitti EU:n syrjinnänvastaista direktiiviä jo vuonna 2008, ja Euroopan parlamentin kanta direktiiviin valmistui nopeasti, vuonna 2009. Sen jälkeen neuvosto on estänyt direktiivin etenemisen nyt 15 vuoden ajan. Parlamentti on vuosia, monen vaalikauden ajan, yrittänyt saada neuvostoa liikkeelle direktiivin edistämisessä. Huhtikuun täysistunnossa parlamentti valmisteli jälleen päätöslauselman, joka pyrkii laittamaan painetta neuvostolle ja muistuttaa, että vaalikausi on tulossa päätepisteeseen eikä syrjinnänvastainen direktiivi edelleenkään etene. Parlamentti olisi valmis neuvottelemaan ja hyväksymään direktiivin ennen tämän vaalikauden loppua.

Tilanne on valitettava, koska direktiiville on vedenpitävät oikeudelliset perusteet EU:n perussopimuksissa, EU:n perusoikeuskirjassa ja esimerkiksi Euroopan ihmisoikeussopimuksessa. EU:n syrjinnänvastaisessa lainsäädännössä on tällä hetkellä aukkoja. Esimerkiksi EU:n syrjinnänvastainen kehys keskittyy pääasiassa syrjintään työelämässä, eivätkä jäsenmaat toteuta sitäkään tällä hetkellä riittävän hyvin.

Syrjinnänvastaisen direktiivin merkitystä täytyy pitää yllä jatkossakin, ja sen käsittelyn pitäisi jatkua neuvostossa mahdollisimman pian. EU:n perussopimuksissa julistamme, että EU:ssa ei hyväksytä minkäänlaista syrjintää, ja myös meidän lainsäädäntömme pitäisi olla tämän viestin tasalla.

Teksti on osa huhtikuun uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista