Kannanotot

Aidosti asiallasi

Tarttumattomien kroonisten tautien ennaltaehkäisyä parannettava

15.12.2023 Aidosti asiallasiAjankohtaistaInhimillinen Eurooppa Kannanotot

Euroopassa 90 prosenttia kuolemista ja 80 prosenttia tautitaakasta on peräisin tarttumattomista kroonisista taudeista. Näitä ovat muun muuassa syöpä, sydän- ja verisuonitaudit, hengityselinsairaudet, diabetes ja mielenterveyshaasteet. Nämä taudit ansaitsevat enemmän huomiota, kun ottaa huomioon niiden aiheuttaman inhimillisen ja kansanterveydellisen vaikutuksen.

Euroopassa väestö ikääntyy, mikä merkitsee hoitotarpeen merkittävää kasvamista tulevaisuudessa. Samaan aikaan pula osaavista ja hoitavista käsistä lisääntyy. Tämä aiheuttaa harmaantuvalle Euroopalle merkittäviä haasteita. Terveyden edistämisen ja tautien ennaltaehkäisyn parantaminen voi vähentää tarttumattomien kroonisten tautien esiintyvyyttä jopa 70 prosenttia.

Parlamentissa hyväksyttiin keskiviikkona oma-aloitemietintö, jossa tunnistetaan ehkäistävissä oleviksi tekijöiksi esimerkiksi erilaiset ympäristötekijät, kuten ilman, elintarvikkeiden, veden ja maaperän saastuminen ja ihmisten omat elämäntavat, kuten liikunta, ruokavalio, alkoholi ja tupakka. Siksi on suotavaa, että muun muassa edellä mainittuja tekijöitä ennaltaehkäistään yhä tehokkaammin. 

Tärkeää on myös diagnosoida tarttumattomat krooniset taudit mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, toisaalta parantaa hoitoa ja tutkimusta, lisätä tietoisuutta niistä ja ottaa käyttöön kohdennettuja terveystarkastuksia suuririskisille henkilöille. Nämä ovat tärkeitä toimia, joilla on suuri vaikutus sekä yksittäisen ihmisen elämään että laajempaan kansanterveyteen.

Teksti on osa joulukuun uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.

Kuva: CDC / Unsplash

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista