Kun poliittinen vaikuttaminen junnaa paikallaan, voi turvautua kulttuurin keinoihin. Nousin tiistaina estradille kahdeksan kollegani kanssa vastustamaan naisiin kohdistuvaa välivaltaa Vaginamonologien voimin. Vaginamonologeja on maailmaa jo 12 vuotta kiertänyt näytelmä, jonka tuominen Euroopan parlamenttiin huipensi muutama vuosi sitten alkaneen yhteistyöni näytelmän ympärille syntyneen hyväntekeväisyysjärjestön, V-Dayn, kanssa.
Vaginamonologeja -näytelmä syntyi amerikkalaisen tutkija Eve Enslerin haastattelujen pohjalta. Hän jututti naisia, joista jokaisella on oman vaginansa tarina, tosi sellainen. Ensler kohtasi raiskauksen kokeneita naisia, prostituoituja ja myös tavallisia naisia, ja saamastaan aineistosta hän kirjoitti näytelmänsä.
Vaginamonologien tärkein poliittinen viesti on naisiin kohdistuvan väkivallan lopettaminen. Naisilla on yhtäläiset oikeudet omaan ruumiiseen, perheeseen, yhteiskuntaan ja maailmaan. Näitä oikeuksia loukataan kuitenkin joka päivä kaikkialla maailmassa. Monologien esittämisellä EU-instituutioiden keskusksessa vaadimme unionilta konkreettisempia toimenpiteitä naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi.
Vaginamonologeja seurasi parlamentissa yli 400 katsojaa ja yleisö osoitti suosiotaan seisten esityksen jälkeen. Tukensa tapahtumalle ja sen viestille välittivät niin parlamentin puhemies Martin Schulz, EU:n presidentti Herman van Rompuy kuin parlamentin tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Mikael Gustafssonkin.
Tilaisuuteen osallistui myös monologien kirjoittaja Ensler. Monien muiden tavoin hän oli silminnähden liikuttunut esityksen jälkeen. Ensler muistutti pitämässään puheessa, että naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen kampanjointi huipentuu ensi vuoden helmikuun 14. päivä. Tuolloin kaikki maailman ihmiset haastetaan tanssimaan kunnes naisiin kohdistuva väkivalta saadaan loppumaan.