Kannanotot

Ajankohtaista

Tänään on Suomen ylikulutuspäivä

10.4.2021 AjankohtaistaEkologinen Eurooppa Kannanotot
Suomi saavuttaa ylikulutuspäivänsä tänään. Jos koko maailma kuluttaisi kuten suomalaiset, tänään olisi se päivä, kun ylittäisimme maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisista polttoaineista aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä yhden vuoden aikana.
 
Suomen ylikulutuspäivä tulee joka vuosi kerta kaikkiaan liian aikaisin. Euroopan maista vain muutamalla on aikaisempi ylikulutuspäivä kuin meillä. Jopa 330 miljoonan asukkaan Yhdysvallat on meitä ainoastaan vajaan kuukauden edellä. Suomen ja Euroopan on yksinkertaisesti petrattava, jos haluamme vielä hidastaa ilmaston lämpenemistä ja estää biodiversiteetin tuhon. Globaalistikin kulutamme luonnonvaroja 1,5 planeetan verran, mutta jos kaikki kuluttaisivat kuten eurooppalaiset keskimäärin, tarvitsisimme jopa kolme planeettaa. Tilanne ei ole kestävä, ja EU:n talous on saatava planeetan kantokyvyn rajoihin vuoteen 2050 mennessä.
 
Hyvä uutinen on se, että keinoja tilanteen parantamiseen löytyy, jos vain hyväksymme ja omaksumme muutoksen korviemme välissä. Meidän pitää siirtyä yhä nopeammin lineaarisesta taloudesta kiertotalouteen, säätää Euroopassa yhteiset ja tarpeeksi kunnianhimoiset, haasteen mittaiset päästövähennystavoitteet ja huomioida luonnon monimuotoisuuden suojelu kaikessa lainsäädännössä.
Kiertotalous on loistava mahdollisuus Suomelle: suomalaisilla on kiertotaloudessa johtavaa osaamista esimerkiksi tekstiiliteollisuudessa ja kestävässä rakentamisessa. Meillä suomalaisilla on erinomaiset mahdollisuudet luoda kiertotaloudesta kasvua, ja sitä kautta verotuloja ja työpaikkoja.
Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista