Kannanotot

Ajankohtaista

Talouspakotteet Venäjää vastaan otettava käyttöön viipymättä

22.2.2022 AjankohtaistaBlogiGlobaali Eurooppa Kannanotot

Venäjän presidentin Vladimir Putinin eilisiltainen puhe ja separatistialueiden Donetskin ja Luhanskin tunnustaminen itsenäisiksi ”kansantasavalloiksi” oli räikeä loukkaus Ukrainan itsenäisyyttä ja Euroopan koskemattomuutta kohtaan. Venäjän “rauhanturvajoukkojen” vieminen venäjänkielisten vähemmistöjen tueksi Itä-Ukrainan alueelle on selvästi valheellinen ja keinotekoinen interventio Ukrainan itsenäisyyteen, joka vaatii myös EU:n pikaisia toimia.

Kaavaillut talouspakotteet on syytä ottaa käyttöön nopeasti, ensimmäisten joukossa energiayhteistyön voimakas rajoittaminen. Noin kaksi kolmasosaa Venäjän kaasuviennistä suuntautuu Eurooppaan ja laskut nousevasta energian hinnasta ja siihen kohdistetut tuet valuvat suoraan Venäjän autokraattisen johden taskuun. Tässä tilanteessa Nord Stream 2 hankkeena ei voi enää jatkua, ja Venäjältä tulevan kaasun tuontiin on puututtava nopealla aikataululla. 

Suomen riippuvuus Rosatomista asettuu myös vähintäänkin kyseenalaiseen valoon tässä tilanteessa. Hallituksen on pikaisesti harkittava Rosatom-yhteistyöstä luopumista ja Hanhikivi-ydinvoimahankkeen lopettamista tai ainakin jäädyttämistä, kunnes toisenlainen yhteistyökumppani voidaan löytää. Toivottavasti Suomen hallitus toimii myös aktiivisesti eurooppalaisessa yhteistyössä yhteisten ratkaisujen löytämiseksi ja energiapakotteiden aikaansaamiseksi. Kriisin yhteydessä on korostunut tarve edistää EU:n energiapolitiikan strategista autonomiaa.

Talouspakotteiden merkitystä ei tule vähätellä, koska niiden vaikutukset Venäjän ja sen autokratian toimintaedellytyksiin voivat olla tosiasiallisesti paljon suurempia ja dramaattisempia kuin esimerkiksi sotilasoperaatioihin. Pakotteiden on oltava oikeasuhtaisia, eikä kaikkea kannata käyttää hätiköiden. Mikäli Venäjä eskaloi Ukrainan kriisiä, meillä on käytössämme vielä joukko talouspakotteita, kuten kansainvälisestä maksujenvälitysjärjestelmästä eristäminen. Haluamme toki välttää eskalaatiota ja säilyttää mahdollisuuden purkaa pakotteita, jos tilanne lieventyy – mutta myös lisätä niiden käyttöä tarvittaessa.

Kuva: Elena Mozhvilo / Unsplash

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista