Kannanotot

Ajankohtaista

Pietikäinen: Velkakriisi on testi demokratialle

9.12.2011 AjankohtaistaInhimillinen Eurooppa KannanototSirpa sanonut

”Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) sanoo, että eurokriisi ja sitä ratkova huippukokous ovat EU-demokratian testi. Pystyykö unioni tekemään vaikeita mutta välttämättömiä päätöksiä vai halvaantuuko se? hän kysyy.” (Verkkouutiset, 9.12.2011)

Lue lisää Sirpan pohdintoja aamun meppikahveilla Uuden Suomen ja Verkkouutisten nettisivuilta!

 

Syrjintä tulee kieltää aina ja kaikkialla

Emännöin eilen parlamentissa tilaisuutta, jossa pohditiin seksuaalivähemmistöjen tilannetta EU-maissa ja erityisesti sitä, mihin seuraavien vuosien aikana on keskityttävä. Viesti oli selvä: olemassa olevia oikeudellisia työkaluja on käytettävä tehokkaammin hyödyksi, mutta myös uutta lainsäädäntöä tarvitaan.

Seksuaalivähemmistöihin kohdistuu Euroopassa yhä paljon viharikoksia. Niin ikään liikkumisenvapaus ei toteudu samaa sukupuolta olevien parien kohdalla, sillä jäsenvaltiot tunnustavat eri tavoin – tai yleensä jättävät kokonaan tunnustamatta – rekisteröidyt parisuhteet ja avioliitot. Seksuaalivähemmistöistä haavoittuvimmassa asemassa ovat transseksuaalit.

Euroopan unionilla on merkittävä rooli kansalaisten oikeuksien toteuttajana ja turvaajana. Olemassa olevasta lainsäädännöstä erityisesti EU:n perusoikeuskirjaa tulisi käyttää aiempaa vahvemmin oikeuksien turvaamisessa. Vähintään yhtä tärkeää on kuitenkin saattaa voimaan kaiken syrjinnän kieltävä yhdenvertaisen kohtelun direktiivi, joka kieltäisi syrjinnän kaikilla elämän ja yhteiskunnan osa-alueilla. Tähän asti syrjintä on ollut EU-lailla kiellettyä ainoastaan työelämässä.

Liikkumisenvapauden takaamiseksi tarvitaan myös parempaa vastavuoroista tunnustamista siviiliasioissa. Tilanne, jossa avioliitto, rekisteröity parisuhde tai lapsen huoltajuus lakkaa olemasta EU-maasta toiseen siirryttäessä, rajoittaa fundamentaalisesti samaa sukupuolta olevien perheiden liikkumisenvapautta.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista