Kannanotot

Ajankohtaista

Suomen ylikulutuspäivä koitti taas viime vuotta aiemmin

31.3.2022 AjankohtaistaBlogiEkologinen Eurooppa KannanototGlobaali Eurooppa Kannanotot

Karu muistutus: tänään, jo maaliskuun viimeisenä päivänä, on Suomen vuoden 2022 ylikulutuspäivä. Jos kaikki maapallolla kuluttaisivat kuten suomalaiset, tänään ylittäisimme maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisista polttoaineista aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä yhden vuoden aikana.

Suomen ylikulutuspäivä tulee joka vuosi liian aikaisin, ja tuttuun tapaan myös tänä vuonna aiemmin kuin edellisenä. Viime vuonna ylikulutuspäivä oli 10. huhtikuuta. Vain muutama Euroopan maa on ylikulutuspäivissä Suomea edellä, kuten ylläolevasta grafiikasta voi nähdä.

Meillä on vain yksi maapallo. Fossiiliset energialähteet ovat melkein poikkeuksetta myös demokratian ja ihmisoikeuksien kannalta ongelmallisissa valtioissa. Niillä voidaan kiristää ja hallita. Aurinko taas on ja pysyy eikä sitä omista yksikään diktaattori. Meidän kannattaisi panostaa aivan eri energiaan kuin mihin juuri nyt panostamme. Kulutamme koko ajan juuri niitä luonnonvaroja, jotka ovat rajallisia.

Keinoja tilanteen parantamiseen löytyisi, jos vain hyväksymme ja omaksumme muutoksen korviemme välissä. Meidän pitää siirtyä yhä nopeammin lineaarisesta taloudesta kiertotalouteen, säätää Euroopassa yhteiset ja tarpeeksi kunnianhimoiset, haasteen mittaiset päästövähennystavoitteet, edistää nopeasti siirtymää uusiutuvaan energiaan ja huomioida luonnon monimuotoisuuden suojelu kaikessa lainsäädännössä.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista