Kannanotot

Ajankohtaista

Sote-uudistus ei onnistu vastaamaan ikääntyvän väestön palveluntarpeeseen

7.8.2013 AjankohtaistaSirpa sanonut

Eduskunnassa valmisteilla oleva sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämistä koskeva uudistus saa kritiikkiä tänään Turussa Senioriliiton konferenssissa puhuvalta europarlamentaarikko Sirpa Pietikäiseltä.

”Uudistus ei tuo ratkaisua terveydenhuoltojärjestelmämme perusongelmaan: luomme ensin moniportaisia ja kapeasti palvelevia systeemejä johon sitten sijoitamme asiakkaan”, huomauttaa Pietikäinen. ”Marssijärjestys on väärä. Sosiaali- ja terveyspalvelut on räätälöitävä asiakkaiden erilaisten tarpeiden lähtökohdista.”

Julkisen talouden resurssit eivät riitä yksin yksilöllisen ja toimivan palvelukokonaisuuden rahoittamiseen ja siksi Pietikäinen peräänkuuluttaa eri rahoitusmallien yhdistämistä. ”Ikääntyville tulisi antaa mahdollisuus ottaa kertamaksulla hoitovakuutus, jolla olisi verovähennysoikeus eläkevakuutuksen tavoin. Samoin käänteinen asuntolaina tulisi mahdollistaa myös omakotitalojen omistajiin”, ehdottaa Pietikäinen.

Verotuksen kotitalousvähennystä tulisi kasvattaa asteittain esimerkiksi kelan hoitotukikriteeristön mukaan ikäihmisen hoitoon käytettyjen menojen osalta. Veroetuudet voisi  ulottaa lähisukulaisten hoidon lisäksi myös esimerkiksi ystävien hoitoon. ”Meillä on kasvava yksinäisten, ikääntyvien ihmisten joukko, jonka hoitotarve kasvaa”, huomauttaa Pietikäinen.

 ”Ikäihmisille tulisi myös paremmin antaa mahdollisuus hankkia tarvitsemiaan palveluita yhdessä ja erilaisia tukimuotoja yhdistäen. Palvelusetelien, kotitalousvähennyksen ja työllistämistuen yhdistämisellä omien rahojen käyttöön tulee vaativakin hoito kotona mahdolliseksi. Samalla työttömyyden ja työvoimatarpeen yhtäaikaisen kasvun paradoksiin on mahdollista vaikuttaa yhteiskuntaa ihkäihmisiä ja työttömiä hyödyttävällä tavalla.

Pietikäinen näkee myös kilpailutuskäytäntöjen olevan ongelmallisia mielekkään palvelukokonaisuuden synnyttämiseksi. ”Järkevien kokonaisuuksien sijaan meillä on palvelusiivuja, kun kaikki pienet osat kilpailutetaan erikseen. Kilpailutuksissa olisi annettava yrittäjille tilaa innovoida palvelukokonaisuuksia, jotka parhaiten vastaavat asiakkaiden tarpeisiin ja mieltymyksiin.”

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista